Dikter som först publicerats på sajten Poeter.se, kombineras i boken med informativa texter från den statliga myndigheten Forum för levande historia.
Med övertygelsen att kulturen behöver värna om demokratin och allas lika värde, särskilt i dessa tider, har förlaget Tolvnitton gett ut antologin för att ”hylla det toleranta och mångfasetterade Sverige” som redaktörerna skriver i förordet.
Ann-Britt Berglund, Hemmingsmark, har med en dikt bland de 159 som valts ut. Den har titeln ”Så omtalade ni är” och handlar om tiggarna som blivit en allt vanligare syn på våra gator, samt om hur givaren reflekterar.
– Många tyckte det var lite svårt denna gång i och med att vi skulle skriva taggar till dikterna. Sedan var det krav på hur många ord som fick vara med på varje rad, hur lång dikten fick vara och så vidare, säger Ann-Britt Berglund.
Snabbare poesi
Med taggar syftar hon på det innehållsord, hashtag, som används i mobilapplikationen instagram (ett digitalt socialt nätverk med enkel fotodelning).
– Ämnet rasism och främlingsfientlighet är i politik och media rasande aktuellt, medan poesi ofta anses lite långsam och svåråtkomlig.
– I ett försök att skapa ett möte mellan poesins subtila bilder och informationsteknikens övertydlighet använder vi formen #instapoesi, förklarar Daniel Lyrstedt, redaktör på Poeter.se i ett pressmeddelande.
Han fortsätter:
– Poesi berikad med innehållsord ger dikten en extra tolkningsdimension och samtidigt en tillhörighet i den snabba digitala informationsvärlden. Ännu viktigare är syftet att använda hash-tecknet för att nå utanför den egna sociala sfären och skapa nya möten.
– Det får symbolisera grunden för själva problemlösningen. ”©sverige #poesimotrasism” slutar inte med en diktsamling. Det lever det vidare i ett pågående poesiavtryck i våra sociala flöden så länge som det behövs.
Bland de tre norrbottningar som är representerade i antologin, återfinns även Annamaya Öhlund, Jokkmokk.
– Min text ”Ailatis” handlar om Kvikkjokksvägen och Jokkmokk, 60-talet och nutid, samer och nybyggare bland annat, säger hon.
Hennes och alla andras dikter varvas med sakliga definitioner av det aktuella temat i boken.
Diktad verklighet
Förlaget har samarbetat med Kulturdepartementets myndighet Forum för levande historia och studieförbunden för att ”uppfylla en viss bildningsvision”, som Johanna Piper, förlagsredaktör på Tolvnitton Förlag, uttrycker det:
– Antologin är en hyllning till det mångfasetterade Sverige, till framtidstro, men det är också viktigt att bibehålla ett allvar. Ur dikten, bilden, stämningen, väcks läsaren upp av definitionstexterna och inser att detta är dikt och förbannad verklighet. Det skapar en kraftfull dynamik mellan hopp och förtvivlan.
Från norra delen av landet är förutom de norrbottniska poeterna också några från Västerbotten med i antologin. Många, men inte riktigt alla, län och landskap i landet är representerade.