Just nu tycker Sofia Jannok att det fungerar bra att bo i
Gällivare.
- Jag försöker skapa mina jobb och äventyr genom att hitta på nya projekt och i sommar har jag spelningar överallt i Sápmi, säger hon.
Turnéplanen är imponerande, ändå är Piteå den sydligaste ort Sofia Jannok är inbokad på, tillsammans med Peter Tikkanen på piano, Johan Englund, trummor, Tobias Helén, bas, Juan Mendoza, bas och Axel Andersson, gitarr.
- Sikfors är inte längst söderut, för jag ska ju till Piteå Dansar och ler också. Förresten tror jag inte att jag gjort något för festspelen i centrala Piteå, däremot på platser som Norra Bergnäs och Storforsen, och nu blir det Sikfors, säger hon.
Kreativt vakuum
Sofia Jannok har stenkoll på var i hemkommunen det finns flyglar. Favoriten är den som Malmbergets församling med den fina Allhelgonakyrkan äger.
- De är jättegenerösa, jag sitter ofta där och spelar när jag gör min musik. Att få vara i fred i ett stilla rum är jätteskönt, det är
lättare att hitta vakuumet av
kreativitet då, säger hon.
Sofia Jannok är född 1982 och grunden i hennes musikaliska
karriär är familjen och sameskolan. På mellanstadiet
började hon och en barndomskompis att sjunga och jojka med Angelit, en samisk duo från
Finland, som förebild. Efter ett spontant skolframträdande
gjorde de succé.
Sedan dess har musiken varit en självklar del av Sofia Jannoks liv.
Enkla svängar
Själv beskriver hon sitt musicerande som att hon lever i en genrelös genre.Kärnan är pop, men hon hämtar
influenser överallt. Bland annat har hon turnerat med Norrbotten Big Band och Jonas Knutsson, men även gett sig på ett samarbete i den elektroniska världen med Familjen och Andreas
Tilliander. Nu är hon ute efter rakare rör.
- Det är kul att frottera sig med jazzkatter, det finns många fantastiska musiker och sköna människor bland dem. Jag gillar både storbandet och Jonas
Knutsson till exempel, men då gjorde jag så mycket jazz jag
kunde. Mer går inte, det är inte riktigt mitt uttryck, fast det är roligt att ha testat, säger Sofia Jannok.
- Vad jag vill komma åt är det enkla i popen,
det som är rakt på, tillägger hon.
Vill väcka nyfikenhet
Både vidderna i naturen och de inuti och mellan människor inspirerar Sofia Jannok, liksom olika samarbeten med andra artister. Ibland sitter hon vid stugan i Rävudden och "plockar ner melodier" som hon säger. Nu testar hon ett nytt sätt att skapa musik på:
- Jag försöker jobba fram melodier vid pianot. Deadlines undviker jag, trots att det finns en risk för att det inte blir gjort något alls utan dem. Det hörs ju på själva ordet att det är nåt hemskt, livet är mer än att hinna till en deadline, säger hon om det välanvända engelska begreppet för tidsgräns.
Sedan Sofia Jannok blev en offentlig person, har hon fått brottas mycket med andras förväntningar. För henne själv är det långt ifrån självklart att vara ett ansikte utåt för ett helt folk.
- Eftersom jag uppträder med samiska som språk, står det i pannan på mig att jag är same. Men jag tycker att det är orättvist att en person förväntas vara förebild för så många. Vi är ett färgrikt folk som alla andra. Däremot vore det en stor seger ifall jag kan väcka positiv nyfikenhet om den samiska kulturen, säger Sofia Jannok.