Kulturellt bondeliv på film
Åke Edström vill bevara bygdens bondekultur.Efter sina 100-tal dokumentärfilmer fortsätter han att föreviga det gamla lantbrukslivet vid Glommersträsk. På fredag har han premiär med en ny film och fler projekt planeras.
Med vana fingrar rullar Åke Edström upp filmen på sin sista 16 millimeter projektor. Han vill behålla sin äldre utrustning för att kunna använda film som inte digitaliseras. "Jag har min fars och andras material också. Det är ett arkiv man kan göra mycket av", säger han.
Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr
- Han fick filmkameran av pappa innan studenten. Han fick den en vecka i förväg för att filma kompisarna, säger Margareta Edström, 86 år.
Hans mor och stöttepelare är en av många äldre från Glommersträsk som har fått stå framför Åke Edströms kamera och förmedla hur det var att leva i det dåtida jordbrukssamhället.
I dag lyssnar hon spänt när hennes son berättar historien.
Naturböndernas liv
Åke Edströms åtskilliga dokumentärfilmer inriktar sig på naturböndernas liv. I hans nya film Bondeton från Glommersträsk som har premiär på Centrumhuset i Glommersträsk på fredag lyfter han fram musiklivet som gick hand i hand med det småskaliga lantbruket.
- Folk i den här trakten har inte bara jobbat och slitit som man kan tro. Bondelivet gav näring till författarskap och musik, säger Åke Edström.
Visseltävlingar
I filmen får vi höra om Nils Granlund, Åke Edströms morbror som uppträdde och tävlade i visseltävlingar. Genom att hitta nya historier har dokumentärfilmaren också tagit grepp om den klassiska amatörorkestern i byn och författarkuriosa från Norsjötrakten.
Han kan genom intervjuer påvisa att Stig Cederholm som skapade serie- och filmfiguren Åsa-Nisse fick inspiration till serierna under sina efterkrigsår i Norsjö och Glommersträsk.
Äldre människors berättelser ligger till grund för Åke Edströms historieskildringar och han vill samla ihop minnena innan de försvinner.
- Berättartraditionen här är otroligt stark, säger han.
Åke Edström mest kända dokumentärfilm handlar om systrarna i Gallejaur som visades på Sveriges television för 20 år sedan.
Han planerar en uppföljare baserad på de stora arkiv, intervjuer och filmatiseringar han har.
- Det blir en fördjupning. Livet i Gallejaur kommer det nog att heta och handlar om de sista naturbönderna i övre Norrland.
Han är även långt i från klar med porträtten av Sara Lidman, författaren med rötterna i Missenträsk.
- Jag har så otroligt mycket material att färdigställa. Det tar sådan ruggig tid och jag är orolig att jag ska hinna med allt innan jag ligger i graven.
Åke Edströms dröm är att hitta en samverkanspart som stödjer filmerna, men även för att lagra sina åtskilliga klipp, intervjuer och foton från trakten. Filmerna kan snart vara det enda minnen som finns kvar av den gamla kulturen.
- Om mitt fokus är bondelivet är det sista skedet nu.
FAKTA Åke Edström
Namn: Åke Edström
Fyller: 58 år den 11 januari
Bor: Numera i Umeå
Familj: Fyra barn, 29, 27, 23 och 19 år gamla
Gör: Obehörig gymnasielärare, busschaufför, dokumentärfilmare
Intressen: Historia
Fyller: 58 år den 11 januari
Bor: Numera i Umeå
Familj: Fyra barn, 29, 27, 23 och 19 år gamla
Gör: Obehörig gymnasielärare, busschaufför, dokumentärfilmare
Intressen: Historia
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!