Den retrospektiva utställningen med ett femtiotal verk visar prov på hans konstnärskap från 1940-tal till och med 1980-tal.
Gallejaurguiden Crister Lövgren berättar att många av sommarens besökare känner till Birger Lövgren och hans konst, dikter och berättelser:
– Han medverkade med sina alster i Norra Västerbotten. Han är därför känd för många av våra besökare från främst Arvidsjaur och Norsjö. Han uppmärksammades också av NSD och även av Norrbottens-Kuriren, så han var känd även vid kusten.
Motiven är hämtade från naturen, från skogar och fjäll och från lappländska kulturmiljöer. Efter hand kommer såväl djur som människor med på hans motiv, ofta avbildade med glimten i ögat.
– Birger Lövgren var rätt unik, det är få konstnärer som skildrat våra nybyggarmiljöer, säger Crister Lövgren.
En del av verken som nu visas i utställningen fanns i gårdarna i Gallejaur samt i Stiftelsen systrarna Karlssons samlingar. Annat har lånats in från såväl privatpersoner som institutioner.
– Det gäller främst hans tidiga verk, från 1940-talet, säger Crister Lövgren.
Dessa verk vittnar också om att Birger Lövgren hade inspirerats av doktor Einar Wallquist i Arjeplog i stil och val av motiv.
Birger Lövgren tillbringade under 1944 och 1945 nio månader i Arjeplog där han behandlades för tuberkulos. Han fördrev tiden med att teckna och uppmärksammades och uppmuntrades då av lappmarksdoktorn. Tillbaka i Gallejaur började Birger sedan utveckla en egen stil.
Birger Lövgren bodde i Gallejaur, i föräldrahemmet, fram till mitten av 1990-talet då han flyttade till ett serviceboende i Arvidsjaur. Hans konstnärliga arbete hade flera år tidigare upphört på grund av försämrad syn orsakad av ögonsjukdomen grönstarr.
Tidigare års utställningar i infocentret i Gallejaur har handlat om medicin och sjukvård (Curer och medikamenter 2010), om pengar, mynt och sedlar (Allt vatten ska till havs och alla pengar till Gallejaur 2011) och om brudkistor och färdspann (2012).