Gallejaurs attraktioner redo

"Allt vatten ska till havs och alla pengar till Gallejaur." Det gamla talesättet har fått ge namn till årets utställning i Gallejaur, som i morgon lördag öppnar för sommarsäsongen.

Kjell Gustafsson visar i snidade träskulturer människor, ofta skildrade i sysslor och situationer som hörde nybyggarlivet till.Pågår hela sommaren.

Kjell Gustafsson visar i snidade träskulturer människor, ofta skildrade i sysslor och situationer som hörde nybyggarlivet till.Pågår hela sommaren.

Foto:

GALLEJAUR 2011-06-17 06:00

Crister Lövgren berättar att talesättet kommer från att bönderna i Gallejaur under senare delen av 1800-talet hade mer pengar än bönderna i omgivningen.

- Gallejaur blev ett centrum för timmerdrivningen längs Skellefteälven och bönderna hade affärer ihop med Markstedt & Söner, träpatronerna i Skellefteå.

Det finns än i dag, över hundra år senare, tecken på Gallejaurböndernas välstånd under den tiden. De behövde till exempel inte avverka sin egen skog och den gamla skogen som nu blivit reservat är ett sådant.

Ett annat är alla de mynt och sedlar som funnits i gårdarna och som nu är i Stiftelsen systrarna Karlssons ägo.

- Det är över ett tusen mynt, varav trehundra är tvåkronor från Oscar II:s tid, säger Crister Lövgren.

Välhävd samling
Pengarna, mynt och sedlar, visas därför i årets utställning i infocentret i Gallejaur.

Där finns till exempel mynt ända från Fredrik I:s tid, från 1746, en 4-shilling från 1855 och mynt från unionstiden.

Där kan man se femöringarna som getts ut från myntreformen 1855 och fram till nutid. Där finns kotior och där finns en sedel på tio riksdaler riksmynt som Westerbottens enskilda bank gett ut år 1866.

Historisk kvinna
Det finns också plats för svensk kvinnohistoria. Lea Ahlborn, som blev Sveriges första statsanställda kvinna när hon 1855 anställdes som gravör på myntverket, ägnas en egen utställningsmonter.

Gallejaur har i sommar också en gästutställning. Kjell Gustafsson, Abraur, visar sina träskulpturer i infocentret.

- Vi är mycket glada över Kjells utställning. Han är dessutom känd i våra trakter och han är otroligt skicklig, säger Crister Lövgren.

Förutom de två utställningarna kan besökarna uppleva natur- och kulturreservatet, med bland annat AndersLarsagården och dess byggnader.

- Det nya ute i byn är att vi med hjälp av Hushållningssällskapet i Öjebyn håller på att restaurera trädgårdarna. Vi vill ta tillbaka trädgårdarna som de såg ut på 1950-talet ungefär. Vi tror att det kommer att göra mycket för miljön vid husen, säger Crister Lövgren.

FAKTA Gallejaur

Gallejaur ligger i den södra delen av Arvidsjaurs kommun, vid gränsen till Västerbotten län.

År 1801 insynades första nybygget.

Byn är känd för sin välbevarade bebyggelse. Det finns över 50 bevarade knuttimringar i byn, bland dem AndersLarsa-gården från 1860- talet, innehållande ett femtontal olika byggnader, alla på ursprunglig plats.

Hela byn är sedan 2008 skyddad som kulturreservat, för att spegla ett norrländskt nybygges framväxt under 1800- och 1900-talen.

Skogsmarker kring byn skyddas som naturreservat.

Omkring 5 000 personer besökte Gallejaur under 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!