Videon är inte längre tillgänglig
Popkollo, som är ett riksomspännande initiativ, är populärt. Årets upplaga är fullbokat på de flesta orter, och Framnäs är inget undantag. 34 deltagare från hela Sverige har kommit till kollot för att umgås, spela musik och leva kolloliv. Initiativet riktar sig mot såväl nybörjare som mer erfarna musiker, och ledarna poängterar alla är välkomna att vara med, oavsett musikalisk förkunskap.
– Många tror att man måste kunna spela innan en söker till Popkollo, vilket inte alls stämmer. Popkollo är lite av en snabbversion av att starta ett band. Deltagarna får tillgång till instrument, bandfoto och coachning, skriver egna låtar och lär sig spela tillsammans. Alla är välkomna, nybörjare såväl de som har tidigare erfarenhet av att spela, säger bandcoachen Susanna Nyström.
– Vissa är här för tredje gången och det är vanligt att de som varit med tidigare vill komma tillbaka. Det är jätteroligt, det är ju det bästa betyget en kan få, säger Siri Wallentén, bandcoach.
Låtskrivning, rep och workshops står på schemat. Under veckan fokuseras det främst på musik, men även på diskussion kring musikbranschen, samhällsnormer och dess konsekvenser. Ett av Popkollos huvudsakliga mål är att jobba för en jämställd musikscen, och därför vill arrangörerna skapa en frizon där deltagarna kan växa och få ta plats.
– Vi vill att deltagarna ska få möjlighet att spela musik där de får ta plats själva. Det finns en struktur i samhället där killar lättare tar för sig. Här får deltagarna möjlighet att själva ta plats, utan att någon tar plats åt dem, säger Sofie Grabo, koordinator.
Susanna Nyström påpekar också att samhällsdiskussionen syftar till att bidra till denna frizon, och att samhällskritiken egentligen borde föras på annat håll.
– Det är egentligen inte här som samhällskritiken ska finnas, den ska snarare finnas på Piteå Summer Games. Popkollo ska vara en fristad. Det är vad som krävs för att vi ska få igenom Popkollos mål och visioner: en jämställd musikscen och ett jämställt samhälle.
Deltagarna själva tycker att kombinationen av musik, kolloliv och samhällsdiskussion är bra och viktig.
– Jag tycker det är en jättebra kombination eftersom grunden i Popkollo är att skapa en variation i musikindustrin. Därför är det väldigt bra att de två sakerna går hand i hand, att vi pratar om det här samtidigt som vi spelar musik tillsammans, säger Elliot Marklund, 15.
– Det är mina två största intressen, politik och musik, så för mig är det en underbar kombination. Jag har jätteroligt, jag är i mitt esse här. Det är ett väldigt accepterande klimat, säger My Stranne, 16.