Tag en gammal och intim miljö, placera där en likaså intim ensemble bestående av fyra musiker som spelar "gammal" musik, se där har vi ingredienserna i torsdagseftermiddagens Shoppingkonsert i sessionssalen på Piteå museum.
Uteslutande italiensk och engelsk musik från 1600- talet, från den epok som kallas barocken. Den stilen går ju också igen i såväl konst som i inredning och möbler.
Stilen är sirlig, med rika inslag av ornamentik. Konserten startade på ett originellt sätt. För att åskådliggöra konsertens rubrik, gjorde musikerna entré med plastkassar i händerna från olika affärer i stan. Uppskattad inledning.
Innehållet i programmet färgades helt naturligt av de texter som sångerskan Emma Rönnlund framförde. De handlade om kärlek, övervägande olycklig sådan, även om de sista sångerna innehöll en mera positiv ton.
Utan överdrivna gester och stora utspel förmedlade Emma dramatiken i sånger först av GF Sances, sedan i en sång av den mera kände Frescobaldi. Undertecknad kunde inte låta bli att dra en parallell till dagens schlagers där budskapet är tämligen likartat, fast i modernare tappning.
Nämnde tonsättare var även pappa till den canzona som Lena Weman-Ericsson spelade för oss. Skönt viola da gambaspel med stundtals snabba passager.
Ett kort preludium av Hurell på luta eller teorb, som egentligen är den rätta benämningen på instrumentet med den långa halsen, bjöds vi på av Magnus Andersson. Säkert och tydligt spel på ett förmodligen svårbemästrat instrument.
Preludiet fungerade också som introduktion till tre sånger av engelsmannen Henry Purcell. Fortsatt textlig dramatik som också fortsatt gestaltades skickligt av eftermiddagens sångerska. Ett mindre rum med närhet till exekutörerna kräver extra känslighet från artisterna. Utomordentligt väl balanserat i det fallet.
Cembalisten Lars Sjöstedt lämnade också för ett ögonblick sin uppgift som continuo-spelare i en "Baletto" av tonsättaren Storace. Välgörande att en gång få höra ett vanligtvis ackompanjerande instrument i en soloroll.
Ett extranummer applåderades fram. En kärlekssång av Italienaren Caccini.
Vi lämnar sessionssalen på Piteå museum med en angenäm och behaglig känsla i kroppen. Vi lånar en textrad ur en av Purcells sånger; "Musik för en stund skall driva bort alla dina bekymmer."
Så sant som det är sagt.