Unga körfavoriter firar femårsjubileum

På söndag spelar P2 Live in konserten med den norrbottniska tjejkören Arctic Light i Öjebyns kyrka. Levande eterutsändning i radioprogrammet föräras bara två ensembler i Norrbotten i år, men så är Arctic Light också utsedd till Årets kör 2010.

Arctic Light, här med Ellinor Lithner, Gällivare, i täten, serverade ungdomlig körsång till ung publik vid två skolkonserter i Arvidsjaur i går.

Arctic Light, här med Ellinor Lithner, Gällivare, i täten, serverade ungdomlig körsång till ung publik vid två skolkonserter i Arvidsjaur i går.

Foto: Göran Westerlund

Festspel i Pite älvdal2010-07-01 06:00
Körens ledare Susanna Lindmark har sina rötter i Kiruna. Hon hade funderat mycket på vilken slags kör hon själv helst skulle vilja vara med i, när hon startade Arctic Light i samarbete med Norrbottensmusiken, Norrbottens Läns Landsting och Ung i kör.
Susanna Lindmark vill att varje sångare i kören ska få synas som individ, att det ska vara tillåtet att ta med sig sin personlighet in i kören. Att körsång som form inte behöver vara begränsande för individen, utan att det tvärtom finns utrymme att synliggöra varje sångare.
Fantastisk resa
- Med vårt geografiska läge har Arctic Light gjort en fantastisk resa. Från att något liknande inte fanns 2004 och den första repetitionen, till att blir Årets kör. Det är extra roligt att få den belöningen medan några av de tjejer som varit med från början ännu är kvar.
- Jag är glad över att min idé om en kör med norrbottnisk prägel och eget sound håller. Varje individ får använda hela sitt instrument, det vill säga kroppen och inte bara rösten, för att gestalta musiken, säger Susanna Lindmark.
Närvaro och koncentration
Hon förklarar att närvaro är nyckelordet. Närvaroplikten i Arctic Light är hög, både andligt och fysiskt. Så också kravet på koncentrationsförmåga när det verkligen gäller.
- Stark närvaro ger starka uttryck, samtidigt är stämningen i kören både öppen och förlåtande, förklarar Susanna Lindmark körens framgångar utomlands och i Sverige.
Hon påpekar att det är viktigt för alla ungdomar i kören, som kommer från olika platser i länet med övervikt för kustkommunerna och Gällivare, att hela gruppen är med och utformar koreografi och stämmor under repetitionerna. Dessa innehåller stora doser improvisation.
- Målet är att vi, med de individuella uttrycken, befinner oss i samma vokala rum med en gemensam röst. Sedan, när vi har konsert, måste alla vara så fokuserade att Arctic Lights egna sound inte går förlorat, säger Susanna Lindmark.
Arabisk kärlekssång
Under konserten i Öjebyns kyrka ackompanjerar Sigurd Löf på sopransaxofon, Johan Englund på slagverk, och Mattias Sandlund på cello. Sveriges Radio har spelat in och sänt en konsert med Arctic Light tidigare, då från Gällivare kyrka. Den här gången blir det en repertoar med svensk folkton, men också en syrisk-irakisk folkvisa och musik som Susanna Lindmark skrivit direkt för kören. Osökt passar alltihop in i festspelens för året romantiska tema.
- Svenska folkvisor passar oss väl och den arabiska folkvisan "Fog El Na Khel" handlar om längtan efter kärlek. Syriern Salim Bali har arrangerat den, säger Susanna Lindmark, vars körmusik i urval finns utgiven på Bo Ejeby förlag.
Konserten kommer också att bjuda på musik för diskantkör, skriven av den brittiska kompositören Bob Chilcott (född 1955).
Indonesien nästa
Arctic Light som nyligen kommit hem från en veckas lyckad turné i Turkiet, åker på en körfestival till Indonesien 13-21 augusti. Den avslutas med körtävlingen Tomohon International Choral Competition i norra Sulavesi. Arctic Light ska ställa upp i kategorin folklore, till komp av Daniel Nyström på sopransax och Andreas Öberg, slagverk. Sedan väntar den internationella körfestivalen i Lund och 23-31 oktober Rikskonserterturné, till västkusten och Stockholm.
Workshops
På många av de ställen dit kören kommer håller Susanna Lindmark så kallade workshops för körer. Hon är en efterfrågad ledare för sådana arbetsseminarier med aktiva korister, både i och utanför Sverige.
- André de Quadres som är professor vid Boston University of Music i USA, besökte Sverige under två veckor för en tid sedan. Då kom han till Piteå en helg för att jobba med oss. Han blev förtjust i vårt sätt att arbeta, han tycker att det är nyskapande, så han bjöd oss till Indonesien på stående fot.
- Den körfestivalen har bland annat fokus på kontakter mellan Indonesien och Skandinavien. Vi kommer att ha intensivt utbyte med utvalda indonesiska körer, säger Susanna Lindmark.
Femårsjubileum
Arctic Lights femårsjubileum innebär också generationsskifte. För att komma i fråga för rekrytering måste man vara en i Norrbotten bosatt tjej i åldersspannet 15-25 år. Kören har vanligtvis 16 sångare. För tillfället är en plats vakant i första altstämman.
- Eftersom vi är i en väldigt aktiv fas just nu är det svårt att ta in någon, men senare i år börjar nya sångare i kören. 16 vokalister är en bra storlek och jag jobbar med att förbereda fyra nya sångare från Arjeplog, Luleå och Piteå. De kommer successivt in i kören under senare delen av hösten, eller om någon av körens medlemmar slutar.
- Av dem som är med nu är ett och ett halvt år den kortaste tiden och fem år den längsta i Arctic Light, säger Susanna Lindmark.
FAKTA Arctic Light
SOPRAN 1
Ellinor Hannu 19 år, Gällivare. Lovisa Kobylak-Berglund, 16 år, Luleå. Evelina Sandberg, 18 år, Piteå. Aino Sundstedt, 25 år, Niemisel.
SOPRAN 2
Miriam Jacobsson 16 år, Piteå. Maria Järventaus-Johansson, 18 år, Kalix. Jenny Martinsson, 24 år, från Gällivare, nu bosatt i Umeå. Jenni Rintala, 22 år, Kalix.
ALT 1
Martha Jacobsson 18 år, Piteå. Elina Järventaus-Johansson, 20 år, Kalix. Sanna Lindgren, 23 år, Gällivare.
ALT 2
Linda Grahn 17 år, Luleå. Elin Grunditz, 23 år, Siknäs. Anna Karlsson, 19 år, Luleå. Eva Levén, 24 år, Boden, nu bosatt i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!