- Reaktionerna på skivan har nästan bara varit positiva. Många har tackat oss för att vi avpolitiserar den svenska stormaktstiden. För oss har skivan ingenting med politik att göra och det är ingen hyllning till Karl XII. Det är bara historia och det är ju en historia som tillhör svenska folket och inte särskilda politiska grupper, säger Pär Sundström, som spelar bas i Sabaton.
Vill inte låtsas
Ämnet och utförandet har gått hem hos hårdrockspubliken. "Carolus Rex", som släppts i både svensk och engelsk utgåva, har sålt guld och en stor del av konserterna under turnén har varit utsålda.
Sabaton bildades i Falun 1999 och släppte debutalbumet "Fist for fight" året därpå på det italienska bolaget Underground Symphony. På grund av konflikter med bolaget dröjde det sedan fem år innan uppföljaren "Primo Victoria" kom 2005. Gemensamt för det mesta Sabaton satt sitt namn på är att temat är krig. Tidigare avhandlades bland andra Vietnamkriget, Andra världskriget, Gulfkriget och Falklandskriget. Och nu alltså också den svenska stormaktstidens slag.
- Vi är intresserade av historia och ska man göra metal så krävs det ett ämne som är aggressivt och innehåller tydliga konflikter. En låt om att några makthavare sitter och förhandlar runt ett bord i sju år skulle ju inte bli så spännande. Vi är inte så intresserade av fantasy, science fiction och motorcyklar och andra ämnen som många metalband skriver om heller.
Sedan 2005 har det varit mer eller mindre rakt upp som gällt för Falunbandet. För varje album har fanskaran ökat och konsertlokalerna har blivit större och mer välfyllda.
- Vi har lyckats tilltala en bred publik. På spelningarna kommer det både kids och äldre människor i kostym. Samtidigt har vi inte tagit några genvägar. Vi har jobbat stenhårt. Varit mycket ute på turné och gjort det mesta jobbet själva. Aldrig haft något stort skivbolag eller stort management och nu är första gången någonsin som vi får låtar spelade i radion.