Östen Eriksson har uppträtt sedan barnsben, bokstavligt talat, och berättar om hur han mycket ung fick dela scen med bland andra Shanes, Hep Stars och Gunnar Wiklund – riktiga storheter på 60-talet. Dock inte med Hootenanny Singers, men visst var bandets musik ständigt närvarande när Östen Eriksson växte upp.
Vad är grejen med Hootenanny Singers?
– De var först med att popularisera visan. Den svenska visan gjorde de folklig. Hootenanny Singers ligger till grunden för Abba också. Utan dem hade det nog inte funnits något Abba.
– När de gjorde ”Omkring tiggar’n från Luossa” blev det den låt som låg längst på Svensktoppen, men allt har sin tid. De försökte göra en comeback som inte lyckades, i början på 80-talet, men det var annat som gällde då. Skulle de göra det i dag skulle det gå hur bra som helst.
– Arrangemang och allt är tidlöst. De är lite eviga på det sättet. De har definitivt gjort avtryck i svensk populärmusik.
Hur tar ni er an låtarna?
– Vi har gjort lite humor av det. Det finns en låt som heter ”Fredriksson” som Björn Ulvaeus sjöng. Där har vi lagt in ett Jimi Hendrix-solo. Vi skojar mycket med musiken, men gör allvarliga tolkningar också.
– ”Gabrielle”, en av de första hitarna, spelade Hootenanny Singers in på många språk: holländska, italienska, finska, tyska … Vi hittade ett klipp på Youtube där någon hade klippt ihop alla sex språken och vi tog det rakt av.
Rätt i tiden
Östen Eriksson konstaterar att den svenska folksången har fått en revival och det gläder honom.
– Det kan vi nog tacka Mando Diao för och även Sofia Karlsson som gjorde sin Dan Andersson-platta. Det är något som behövs. Och den här akustiska vispopen … Tomas Ledin har gått tillbaka till sina rötter på sin nya skiva. Det ligger rätt i tiden. Ser man på ”Så mycket bättre” får vi höra akustiska versioner av elektriska låtar, det blir ett folksångsaktigt sätt att se på det. Mindre programmerat och mer musik.
Hansi Schwarz och övriga medlemmar i Hootenanny Singers har varit stöttande i arbetet med ”Raringar & tiggare”. Så småningom hörde Björn Ulvaeus av sig och föreslog en extrakonsert i Lund där Hansi Schwarz (som sedan dess har avlidit) var bosatt, vilket ledde till en stor träff med Hootenanny-medlemmar, vänner och familj.
28 år med Östen med resten. Var ligger hemligheten?
– Det har vi tänkt på. Det är för att våra privatliv är viktigare än karriären. Så har det alltid varit. Vi umgås privat och har sådan demokrati att om en av oss inte vill så gör vi det inte. Alla måste vara överens. Har vi kul kan det smitta av sig på publiken, tänkte vi redan från start. Den regeln lever vi efter fortfarande.
I sitt stora genombrott i tv på 90-talet blev Östen med resten synonymt med spontanitet och rena gerillaspelningar ute på gator och torg. Den spontaniteten försöker de bibehålla.
– Det är aktivt arbete. Vi ser till att hitta på grejer och inte avslöja allting för varann. Det ska vara lite spänning på scenen. Man ska vara lite ”på” och tänka ”vad händer härnäst”.