Gigantiskt verk om arbetarillustratör

Foto:

Bokanmälan2012-02-04 06:00

På välskrivningsuppsatsen i småskolan ritade Torsten Billman en bläckteckning av en indian vid ett tält. Läraren gav honom en örfil och tvingande honom bränna papperet i klassrumskaminen. Kanske inte konstigt att grabben drömde sig till sjöss.

Som 17-åring steg han ombord på lastångaren s/s Valencia som trafikerade Medelhavet. Där blev Torsten Billman en av alla svettiga män som skyfflade kol i den flammande elden under däck.

Med vit krita på de svarta väggarna målade han av sina kamrater. Allt detta och resten av konstnärens livshistoria berättas i boken "Torsten Billman, bildmakaren".

Många är involverade i det gigantiska bokprojektet. Förutom brev och samtidskommentarer av konstnären själv medverkar tjugo skribenter, bland andra Tomas Forser, teaterkritiker och professor i litteraturvetenskap, prästen och författaren Owe Wikström.

En av de fyra kvinnliga författarna är konstnärens dotter Helena Billman-Hildingh.

Monografin har 464 sidor i jätteformat och är fylld med mängder av illustrationer av Torsten Billman.

1909 föddes han i Kullavik, ett par mil söder om Göteborg. Hans liv till sjöss bjöd inte bara hårt arbete. Ledigheterna i hamn gav honom inblick i människors villkor i världens städer: Barcelona, Alger och Yokohama var bara några. I Casablanca såg han infödda hamnarbetare utnyttjas som slavar, och i Vladivostok deltog han själv i en Första maj-demonstration.

Intrycken från världen och jobbet under däck bar han med sig som inspiration till konstnärskapet. 1932 mönstrade han av för sista gången.

Han konstutbildade sig vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och Valands konstskola.

Konstnärsdebuten skedde i facktidningen Eldaren 1930 där han medverkade som illustratör i 58 år, liksom i tidningen Sjömannen.

Han är känd för sina träsnitt som berättar sjömännens historia. Bilderna skildrar vanliga människors hårda villkor, arbetarnas kamp mot makten.

Torsten Billman kritiserade skogsskövling och jägares nöjesjakt. Hans politiska konstinlägg var även internationella. 1938 gjorde han bland annat träsnittet "Nazismen på marsch".

Bilden föreställer soldater som marscherar med händerna höjda i hitlerhälsning. I galgar på rad hänger avrättade motståndsmän. Framför står åskådare, passiva.

Först tio år senare vågade en dagstidning trycka bilden. "Billmans råa träsnitt bärs fram av en insikt och omutlig ärlighet som blev så provocerande att ingen dagstidning vågade trycka bilden," berättar Margareta Ståhl i sin text om konstnären.

Torsten Billman illustrerade även klassiker som Dostojevskijs "Brott och straff", och ritade tidsbilder i GP och DN. Han anses även vara en av de mest anlitade freskomålarna i Sverige.

1989 avled han i Kungsbacka. Monografin är ett historiskt dokument över en svunnen tid, en samtidsskildring av flera decennier i ord och bild.

Texterna ger bakgrund och sammanhang och för läsaren träder en gigantisk konstnär fram. När boken gavs ut förra året fick den recensioner där den beskrivs "kulturskatt", "storverk" och "årets vackraste konstbok".

"Torsten Billman, bildmakaren"

Redaktör Dan Lennervald.

Utgiven av ABF Halland, Kungsbacka, och Hallands konstmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!