Sveriges största rättsröta är av nationellt och inte minst lokalt intresse. Och sommarteatrar där viktiga lokala ämnen tas upp är en folkrörelse i Sverige. Därför tycker Rolf Degerlund att en musikuppsättning som bygger på journalisten Tomas Breskys bok "Kodnamn Mikael" passar bra att inviga Kläppenteatern med.
De båda männen började prata om planerna att göra musiktea-ter av Breskys dokumentära bok "Kodnamn MIkael" för två år sedan. Nu har byggnationerna av en permanent sommarteater påbörjats och alla sökta bidrag förutom ett på 150000 kronor har beviljats.
Kultursamling
Det är Luleå kommun som inte fattat beslut ännu, men det är klart att Bodens kommun bidrar med 800000 kronor och landstinget med 250000. Norrbottensteatern ställer upp med resurser som personal, tjänster och utrustning till ett värde av 1,2 miljoner kronor och Norrbottensmusiken med en kompositör och frilansmusiker.
- Nu är det bara att köra på och börja sälja biljetter, det finns ingen återvändo. Rolf Hedberg skriver musiken och Eva Gröndahl ska regissera. Jag vill inte regissera, jag tycker det räcker med att jag producerar och spelar någon av rollerna. Vilken vet jag inte ännu, säger Rolf Degerlund.
Han är mycket nöjd över att politikerna i Norrbotten samarbetar kring en kulturell verksamhet på det sätt som skett:
- Att så många samlats kring detta är skojigt rent kulturpolitiskt.
Aktuellt ämne
Enligt Rolf Degerlund kommer omkring 50 personer, inklusive mellan sju och tio skådespelare, att vara engagerade i projektet. Bland andra 27 ungdomar från Björknäsgymnasiets musiklinje i Boden.
- Ungdomarna ska vara kör och jag tycker det är roligt att de är med. Enbomaffären är ju Sveriges största spionhistoria och sju av invånarna i Bodens kommun blev dömda, säger Rolf Degerlund.
- Fritiof Enbom var född i Boden och jobbade vid järnvägen och på Norrskensflamman. Ämnet rättsskandaler ligger dessutom i tiden nu när Quickaffären är aktuell, tillägger han som svar på frågan varför han valt just den här historien.
Återanvändning
Rolf Degerlund säger att uppsättningens titel "Affären Enbom. En spionopera från kalla kriget" mera refererar till förebilder som "Tolvskillingsoperan" och Bengt Pohjanens utomhusuppsättningar än till operahusens uttryckskonst.
- "Spionopera" är ett fint uttryck, ett kul ord helt enkelt. Men det blir inga operasångare på scenen. Tror jag.
Urpremiären begås 13 juli 2013 och sedan ges tio föreställningar under två veckor, till den 27:e.
- Hela teatern är byggd av återvunnet material och den kan vara Sveriges första ekologiska friluftsteater. Läktare, ljud, kostymer, ja till och med skådespelarna, är second hand, skojar Rolf Degerlund.