När "Så som i himmelen" släpptes 2004 blev den en publiksuccé. Över en miljon svenskar såg filmen på bio och berördes av filmens budskap, inte minst i relationen mellan den utbrände stjärndirigenten Daniel Daréus (Michael Nyqvist) och den levnadsglada Lena (Frida Hallgren). Men frågor lämnades obesvarade, det fanns trådar att knyta ihop. Drygt tio år senare kommer nu därför filmens fristående uppföljare, "Så ock på jorden". Filmen är till stor del inspelad i områdena kring Luleå och Boden och huvudrollsinnehavaren Frida Hallgren trivs med att filma i Norrbotten.
– Det är skönt, man får vara ifred och lugna ner sig. Koncentrera sig. Det är dessutom väldigt vackert här.
"Så ock på jorden" är fylld av vackra naturscener, och Frida Hallgren har på nära håll under inspelningen upplevt Norrbottens natur.
– Det är fördelen med film jämfört med teater, att man får sitta på bryggan och stå med fötterna i gräset på riktigt.
Kändisskapet kändes ytligt
I och med "Så som i himmelen" blev Frida Hallgren en kändis för det svenska folket. På nära håll fick hon uppleva kändisskapets fram- och baksidor.
– Först tyckte jag att det var häftigt. Många verkade gilla karaktären Lena. Men många förväntade sig också att jag skulle vara som henne, vilket jag inte är. De som håller på med det här yrket måste nog lära sig att dela sin personlighet i två – en som är personlig och en som är privat. Jag känner att jag blivit mycket bättre på det.
I samband med den första filmens premiär gjorde hon en resa till Peru, något hon länge drömt om. När hon kom tillbaka efter den fem veckor långa resan hade filmen slagit igenom ordentligt, och kontrasten var markant mellan fattigdomens Peru och det kändisskap som väntade henne väl tillbaka i Sverige.
– Jag var fylld av så många tankar kring världen, hur vi lever våra liv. Det är så mycket fattigdom där, många människor har aldrig sett sig själva i en spegel. Här är allt så individfokuserat, där har många det så svårt så man hjälper varandra. När jag kom tillbaka kändes allt kändisskap rätt ytligt. Man blir väldigt ensam i det, säger hon.
Fick mycket hjälp
Efter att ha jobbat med filmen i över ett års tid är det nu dags att visa upp den färdiga filmen. I går hade "Så ock på jorden" galapremiär i Boden, och Frida Hallgren är glad över att få visa upp resultatet.
– Det känns fantastiskt att få visa upp det vi jobbat så hårt med. Det är nog många som gillade "Så som i himmelen" som har längtat efter den här filmen.
Den lilla kyrkokören i "Så som i himmelen" utökas markant i den nya filmen. Regissören Kay Pollak, som var på plats på galan, berättar att han på midsommarafton meddelade körledaren Monika Åslund att han behövde hundra extra körmedlemmar för att fylla ut den stora kyrkan man byggt inför filmen. Frida Hallgren och hennes kollegor har varit omgärdade av sång och musik.
– Var man än gick stod folk och övade på sång och instrument, berättar Frida Hallgren.
Producenten Anders Birkeland är imponerad över norrbottningarnas uppslutning och hjälp under inspelningen av den nya filmen.
– Maken till uppställning har jag aldrig sett. Vi fick låna Hildursborgshallen från påsk till augusti, det skulle kostat miljoner att göra någon annanstans, säger han.
Dags för premiär
Efter gårdagens galapremiär i Boden väntar nu biopremiär inför hela det svenska folket. Frida Hallgrens karaktär Lena är tillbaka, något Frida Hallgren förberett sig för länge.
– Kay pratade med mig redan ett år efter "Så som i himmelen" och frågade om jag ville utveckla karaktären Lena tillsammans med honom. Jag har väntat sedan dess, skrattar hon.