Förbjuden rysk konst ställs ut i Boden

Protestkonst från Ryssland ställs ut i Boden. I lördags öppnades utställningen "Pussy Riot and the Cossacks" med vernissage på Havremagasinet. – Det här är viktigt för rysk konst, men också för att vi som har yttrandefrihet ska påminnas om att värna om det vi har, säger Ricky Sandberg, konsthallschef.

Eliaveta Konovalova, kuratorsassistent, berättar att utställningen startade 2012 i Paris som stöd för åtalade Pussy Riot.

Eliaveta Konovalova, kuratorsassistent, berättar att utställningen startade 2012 i Paris som stöd för åtalade Pussy Riot.

Foto: Simon Olofsson

Boden2014-06-30 18:41

– Det visar hur viktigt det är att bekämpa nazisten och fascisten i oss.

Så kommenterar Havremagasinets konsthallschef Ricky Sandberg ett av verken under lördagens vernissage. Under tre månader visas rysk protestkonst upp för besökarna i Havremagasinets konsthallar.

Utställningen spänner från 1974 och fram till idag. Det gemensamma temat för konsten som visas är dess protest mot det ryska samhället och den ryska statsapparaten, protester som systematiskt censureras och undertrycks av den ryska regeringen och statliga myndigheter, med rättegångar och hot om fängelsestraff som följd.

– Det här är konst som inte kan visas i Ryssland. I grund och botten är det en utställning om yttrandefrihet och det är viktigt att vi blir en plattform där konsten kan visas, säger Ricky Sandberg.

Provokation och våld

Till skillnad från politisk konst uppvisar protestkonsten ingen idériktning mot vänster eller höger på den politiska skalan. Uttrycket ligger snarare i individens revolt och protest mot värderingar som upprätthålls av både myndigheterna och befolkningen i stort. Verken spänner mellan olika uttryckstraditioner och skolor -

allt från målningar till performance art där konstverket skapas direkt i omgivningen, med provokationer och chockverkan som ändamål. I sådana verk kan myndigheternas autentiska våldsaktioner vara en del i konstverket, vilket syftar till att i omvärldens ögon visa upp maktens övergrepp och därmed skada dess moral. Ett exempel på det är Pussy Riots framträdande under OS i Sotji, där de under sitt framträdande blev attackerade, slagna och piskade av kosacker - högerextremister som med våld saboterar utställningar, konserter, gallerier och andra kulturplattformar som bryter mot deras fascistiska världsåskådning. Pussy Riots uppträdande ställs ut på utställningen i form av videofilmat material.

Som stöd åt Pussy Riot

Utställningen tog form 2012, och innan den kom till Boden har den visats i olika format i bland annat Paris och Prag. Ursprungligen var den ett stöd för det kontroversiella bandet Pussy Riot som dömdes till fängelse efter en internationellt uppmärksammad rättegång för ett framträdande som kritiserade Vladimir Putin och den ryska regeringen. Elizaveta Konovalova, kuratorassistent, berättar om hur utställningen kom till.

– Vi gjorde en liten utställning i Paris i juni 2012. Då var Pussy Riot fortfarande i rättegång. De blev inte stödda för deras konst, inte ens av speciellt många konstnärer. Vi vill visa att de har en plats i denna konsttradition, säger hon.

– Sedan utställningen i Paris har utställningen växt, och vi vill att den ska fortsätta utvecklas.

Protestkonsten bedrivs i olika konstgrupper, oberoende av varandra. I utställningen "Pussy Riot and the Cossacks" finns verk av cirka 40 konstgrupper. De olika gruppernas uttryck har ställts ut i samlad ordning för att skapa överblick och visa skillnader och gemensamma drag mellan gruppernas konstutövning.

– Den här utställningen för samman konstnärer och grupper som annars aldrig jobbar med varandra, säger Elizaveta Konovalova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!