Andrea är en av få debutanter hos förlagen

Medan andra solade tillbringade 23-åriga Andrea Lundgren sommaren instängd i barndomshemmets lekstuga i Vittjärv. Där lade hon sista handen vid sin romandebut "I tunga vintrars mage".

Andrea Lundgren från Boden är en av få debutanter hos något av de stora förlagen i år. Natur & Kultur ger ut hennes första roman och den finns i boklådorna från och med måndag.

Andrea Lundgren från Boden är en av få debutanter hos något av de stora förlagen i år. Natur & Kultur ger ut hennes första roman och den finns i boklådorna från och med måndag.

Foto: Simon Eliasson

BODEN 2010-01-02 06:00
Snön har en central roll i Andrea Lundgrens romandebut "I tunga vintrars mage".
Snöns ljusa oskuld lyser upp den mörka berättelsen om ensamhet och rädsla och lämnar efter sig en liten, liten klang av hopp.
Läsaren möter pojken Riga i två parallella historier - som fyraåring och 16 år senare.
Hittade hem
Som fyraåring blir Riga plötsligt en dag övergiven av sin mamma.
- Det var det första fragment av berättelsen som dök upp hos mig. Sedan blev det ett slags utforskande - jag ville helt enkelt veta mer om vad han varit med om, säger författaren Andrea Lundgren.
Andrea Lundgren har alltid skrivit, samtidigt som hon ägnat sig åt en lång rad andra konstnärliga uttryck. Men så en dag satte hon sig ner och bestämde sig för att kanalisera sitt språk och koka ner det till ett litterärt verk.
- Jag hade inte tagit skrivande på allvar tidigare, men jag har alltid varit ganska bra på det och känt att jag har kunnat uttrycka mig på ett bra sätt.
- När jag bestämde mig för att satsa på skrivandet upptäckte jag att det var där jag kände mig verkligen hemma, säger Lundgren.
Barnets perspketiv
Den fyraårige Rigas tankar är skildrade genom korta, snabba fragment, berättat i presens.
- Jag ville försöka berätta ur ett barns perspektiv, det här på något sätt tidlösa, fragmentariska där huvudpersonen saknar kontroll.
- När jag sedan skriver om Riga i 20-årsåldern gör jag det i imperfekt, trots att det ligger närmare i tiden än barndomen.
- Det blir på något sätt som att den 20-årige Riga fortfarande är kvar i det förflutna.
- Det var ingen medveten tanke när jag väl skrev, det bara kom av sig själv, säger Andrea Lundgren.
Svåra relationer
Den 20-årige Riga är bitter, rädd och ensam. Han börjar på en konstkurs och träffar Charlie som han förälskar sig i. Och trots att han försöker hålla uppe alla försvarsmurar genom att vända taggarna utåt finner han sig plötsligt sårbar igen.
Och det värsta inträffar. Charlie lämnar honom.
- Riga har burit med sig känslan av att bli övergiven hela livet och det är också hans största skräck. Många uppleveler honom som ganska elak och gnällig och det är en del av hans försvar.
- Men det sättet att försvara sig upplevs ju inte alls sympatiskt - inte som man sympatiserar med ett värnlöst barn.
Samtidigt som Rigas liv åter rasar träffar han barndomskamraten Daniel. Och då måste Riga återigen lära sig bygga upp en relation.
Det är karaktären Riga som driver berättelsen framåt, säger Andrea Lundgren.
- Det är ju mycket debatt om form kontra berättelse och ibland tycker jag att det läggs för mycket fokus just på formen.
- Jag valde istället att låta karaktären bli det viktiga och sedan fick det andra följa.
Två nya böcker på gång
Parallellt med skrivandet läser hon litteraturvetenskap på Stockholms universitet. Men trots heltidsstudier arbetar hon redan nu på två nya böcker. Vad det blir är dock ännu oklart.
- Drömmen skulle vara att göra som jag gjorde när jag skrev färdigt "I tunga vintrars mage". Då åkte jag hem till familjen i Vittjärv och satt och skrev i lekstugan. För mig är det viktigt att ha mitt lilla "tysta rum". Jag har provat cafébiten men det är inte min grej, säger Lundgren och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!