Blir en manual i genuspedagogik
Relativt oprövade Julia Sporre gör en fin insats som Saga i "Tusen gånger starkare". Men filmen är ett misslyckande.
Foto: Jonas Rudström
Helgar ändamålet medlen? Får man göra en dålig film om man har ett gott syfte?
Mitt svar är nej.
I "Tusen gånger starkare" möter vi, i sann "Gökboet"-anda, en fri outsider som kommer in i en fast hierarki och luckrar upp den. Förskräcker några, förlöser andra.
Här är miljön ett svenskt högstadium där killarna utgör en provkarta på manliga härskartekniker medan tjejerna är fnissande omedvetna om sin egen underordning. Tills den nya eleven Saga gör entré. Hennes blotta närvaro medvetandegör de förtryckta flickorna och får till och med klassens sminkade fjortis till alfahona att plötsligt låta som Gudrun Schyman.
Det finns inga levande gestalter i "Tusen gånger starkare", inga autentiska repliker. Bara pappfigurer med pamfletter. Peter Schildts berättarteknik gav honom en unik röst i lysande tv-serier som "Ebba och Didrik", "Xerxes" och "Glappet", men här slår tekniken tillbaka och bara förstärker den redan för starka känslan av plakatteater.
"Tusen gånger starkare" är en manual i genuspedagogik, inte ett levande drama. Den må i sin övertydlighet vara ett vettigt pedagogiskt instrument för skolklasser. Men då borde den gå direkt till skol-dvd och inte ta vägen via bioduken.
Tusen gånger starkare
Genre: Drama/ungdom
Premiär: 24 september 2010
Med: Julia Sporre, Judit Weegar, Happy Jankell med flera.
Regi: Peter Schildt
Speltid: 1 tim 25 min
Censur: Barntillåten
Betyg: P
Premiär: 24 september 2010
Med: Julia Sporre, Judit Weegar, Happy Jankell med flera.
Regi: Peter Schildt
Speltid: 1 tim 25 min
Censur: Barntillåten
Betyg: P
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!