Tina tog emot priset för Årets bok 2023

Författaren Tina Harnesk prisades för sin debutroman "Folk som sår i snö" på Bokmässan i Göteborg. "Det var så otroligt stort så att jag kan inte ens återge det. Jag känner mig helt blank", säger hon.

Författaren Tina Harnesk fick ta emot Årets bok-priset 2023  av Bonniers bokklubbar på Bokmässan i Göteborg. Hennes man Ludvig är lycklig och vinkar och grattar henne från publikplats.

Författaren Tina Harnesk fick ta emot Årets bok-priset 2023 av Bonniers bokklubbar på Bokmässan i Göteborg. Hennes man Ludvig är lycklig och vinkar och grattar henne från publikplats.

Foto: Niklas Maupoix

Arvidsjaur2023-10-01 19:30

Tina Harnesk bor tillsammans med familjen i Arvidsjaur. Hon beskriver en omtumlande upplevelse på Bokmässan i Göteborg.

– Jag och min man Ludvig kom ner till Göteborg i fredags. Vi svidade om, gick ut och åt, kom in på mässan och sedan var det dags för prisutdelningen någon timme senare, säger hon.

undefined
Författaren Tina Harnesk fick ta emot Årets bok-priset 2023 av Bonniers bokklubbar på Bokmässan i Göteborg. Hennes man Ludvig är lycklig och vinkar och grattar henne från publikplats.

Det var jättevarmt på scenen och mycket folk. Hon beskriver att hennes nervositet var så stor att hon fick ett migränanfall.

– Jag trodde att de skulle få bära mig in på scen. Det kändes som att jag varken kunde gå eller prata. Jag har varit tvungen att streama hela prisutdelningen efteråt – för jag kommer nästan inte ihåg något av det som hände. Det var så många intryck, berättar hon.

undefined
"Jag är så otroligt mallig över det här. Min man säger att jag börjar få "svullskalle", så vi får se om jag får på mig någon mössa i vinter. Mina barn är däremot inte så imponerade. De vill nog bara se vad jag har köpt till dem på mässan.

2021 fick Ann-Helén Laestadius ta emot Bonniers bokklubbs-pris för boken "Stöld". 2022 fick Lina Nordquists debutroman "Dit du går, följer jag" priset. Alla tre författare tillhör samma agentur.

– Vi är stallkompisar kan man säga. Efteråt gratulerade mig båda jättemycket och de var glada och stolta för min skull. Det var så skönt att ha Ann-Helén där som hade varit med om det tidigare. Hon var säker och bjussig mot mig. Hon kom med tips när jag stod där och masserade mitt migrän-huvud och försökte få åt mig luft, säger hon.

Tina Harnesk är uppfylld av alla känslor, möten med andra författare men också av de mässbesökare hon träffat som gett henne positiv feedback.

– Nu längtar vi hem till barnen. Jag vill bara krama dem och snusa i deras hår. På måndag ska jag göra så lite som möjligt, förutom att gå ut i skogen och krama ett träd. Jag behöver komma ner på jorden – och komma ihåg vad som är viktigt i livet (skratt).

undefined
För att kunna försörja sig som författare på heltid och också kunna finnas där för sina barn, så valde Tina Harnesk att säga upp sig från jobbet som bibliotekarie i början av året.

Hon tycker att det kan kännas lite bakvänt att i en lågkonjunktur gå mot strömmen och satsa fullt ut. Redan nästa vecka ska hon börja redigera andra boken som kommer ut nästa höst.

– Om jag någon gång ska satsa på att bli författare på heltid är det nu och då vill jag uppfylla på min dröm på ett hållbart sätt, så att jag orkar med min familj också, säger hon och fortsätter:

– Parallellt med min bok "Mödramärg", som också har en samisk kontext och handlar om kvinnoöden, mödraskap och koloniseringen, ska jag påbörja en skrivprocess för min tredje bok.

 Tina Harnesk ska också åka hem till Jokkmokk, där hon växt upp, och fira med släkt och vänner.

– De har varit ett otroligt fint stöd för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!