Stort intresse för bok om renhundar

”Än idag berättas det historier om hundar så duktiga att de kunde sköta renhjordarna helt själva.” Under måndagskvällen besökte nyblivna författarna Anna Kuhmunen och Leila Nutti biblioteket i Arvidsjaur för att berätta om sin nya bok, ”Ce – en duktig hund gör tio renskötares jobb”.

Det blev fullt på biblioteket i Arvidsjaur när en ny bok kring renhundar presenterades på måndagskvällen.

Det blev fullt på biblioteket i Arvidsjaur när en ny bok kring renhundar presenterades på måndagskvällen.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2018-12-11 16:47

Den inledande meningen ovan är tillika den första meningen på bokens baksida. Ce är ett nordsamiskt inkallningsord, och boken visar upp hur renvallarhunden användes förr och idag. Det är en lättläst och rikt illustrerad bok, full av bilder på såväl fyrbenta som människorna runt omkring dem.

Författarna menar att det finns en hel del litteratur kring den samiska kulturen, många med speciella inriktningar och ofta nämns renhundar i något sammanhang, men då bara som en liten smakbit. De har intervjuat mängder av hundägare för att höra historier och hundens betydelser för renskötseln.

– Vi ser en trend i att yngre personer i vår ålder att fler och fler använder hundar. Vi har spekulerat mycket kring vad det kan bero på, och en del är att många kanske har insett att motorfordon inte klarar av hundens jobb. Även sociala medier där man ofta lägger ut bilder när man är ute i skogen, och då gärna där hunden är med. Då kan det förstås göra att andra också känner ännu mer att de också vill ha en hund, säger Leila Nutti.

.

En stor skillnad är att förr var det mer att man skaffade en hund och bestämde vilken funktion den skulle ha, oavsett om den hunden hade rätt förutsättningar för det. Fungerade det dåligt så ansåg man bara att hunden var oduglig, istället för att se om den kunde passa bättre inom ett annat område i renskötseln, något som blivit betydligt bättre idag.

– Jag som till exempel har en bordercollie. Det är helt emot hennes kultur att springa och skälla samtidigt, så jag har helt enkelt fått släppa den biten, säger Anna Kuhmunen.

Delar av boken översatt till både nord-, -syd och luleåsamiska. Drömmen finns också att nå längre än så.

– Vi har försökt tänka också att boken ska kunna köpas utanför Sapmi. Att det finns jättemånga som har lapphundar i Sverige och Norden som är intresserade av ursprunget till vad hundarna är avlade för. Så vi har även varit lite smygpolitiska och gjort några små statements i boken, som till exempel att man inte använder ordet lapp idag. Att man skulle önska att hundarna kallades renvallare eller något sådant istället, säger Leila.

.

Under drygt en halvtimme samtalades det, och i slutet fanns det möjlighet för publiken att ställa frågor. Som sista fråga kom vad som av många ses som också den allra viktigaste när det kommer någon utomsocknes på besök i kommunen: Vad heter era föräldrar?

Anna Kuhmunen och Leila Nutti

Båda är bosatta i Jokkmokk och äger arbetande renhundar.

Aktuella med: Nyblivna författare. Boken ”?e - en duktig hund gör tio renskötares jobb” släpptes i fredags. Under måndagen besökte författarduon Arvidsjaurs bibliotek.

Hur? Under två år har de arbetat med boken och genomfört massor av intervjuer med samer runtom i Sapmi.

Varför? Renhunden har haft en viktig roll inom renskötseln i alla tider. Den omnämns ofta i skrifter och böcker, men då bara i förbifarten. Författarduon kände att här fanns ett kunskapshål att fylla igen.

Framtiden? Förhoppning finns att översätta boken till flera språk och även sälja i fler länder än Sverige. Möjligen att det kan komma fler böcker, då de via sina intervjuer även fått mycket kunskap kring annat än hundar inom den samiska kulturen, kunskap som de gärna skulle vilja bevara på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!