Den nya boken är en historisk roman där en kvinna börjar släktforska, vilket leder henne uppåt i landet.
– Och jag vill att den ska leda till norr, för det gör ju även min egen släktforskning, säger Sara.
Sommaren 2016 gjorde hon, flickvännen, syster och systerson en roadtrip här uppe.
– Vi åkte till alla små ställen vi kom på och kollade om de hade något hembygdsmuseum. Och här i Arvidsjaur finns ett väldigt bra sådant. Min systerson sa även efteråt att han tyckte det var bäst eftersom man fick röra på grejerna.
Hon föddes i Uppsala, men har vuxit upp i Knutby (ej någon sekt, poängterar hon), Östersund, Zimbabwe och Sigtuna. När det var dags för gymnasiet gick flytten till Stockholm, där hon även bor idag. Redan vid två års ålder var hon mycket intresserad av språk, och när hon var tre år kunde hon läsa. När Sara skulle börja på nytt dagis när hon knappt var tre år och kring detta finns många anekdoter.
– Vi sitter i ring och så ska vi säga vad olika blommor heter. Läraren håller upp en skylt och frågar vad är det här för blomma? Och så ropade vi barn. Men jag ropade på alla blommor hon höll upp, jag svarade på allt. Till slut frågar fröken "Vad duktig du är på blommor. Vem har lärt dig alla namnen?" Jag var lite frågande och svarade "Men det står ju på korten." Jag kunde inte förstå att ingen annan listat ut det här.
Anekdoten sammanfattar hennes stora intresse att lära sig läsa som väldigt liten, men också att hon inte brydde sig om vad de andra barnen gjorde, för ofta höll de på med helt andra saker som inte hade med skrivande och läsande att göra. Redan i mellanstadiet funderade hon mycket kring grammatik. När hon blev äldre spenderade hon och systern Elin mycket tid på biblioteket i Sigtuna.
– Man fick låna max 15 böcker åt gången. Så vi gick dit, lånade 30 böcker, gick hem, läste igenom alla, gick tillbaka och lånade 30 nya.
När hon blev varse att namnen på böcker var de som skrivit dem, bestämde hon sig för att bli en sådan person. En författare. Sedan hon vann Piratförlagets manustävling Bok-SM 2009 har mycket hänt, och idag livnär hon sig på författarskapet. Förlaget har velat att hon ska hålla sig till en genre men istället har det blivit romaner, historiska romaner, deckare och – böcker om grammatik.
– Men den här grammatikboken "Grejen med verb" är min största framgång någonsin. Den är uppe i åttonde upplagan, den fortsätter sälja och det bevisar min tes att svenska folket älskar grammatik.