Livet som författare

Det blev prat om hundar, katter, varulvar och vampyrer när Anna Holmström Degerman från Hörnefors på tisdagen besökte Ringelskolan i Arvidsjaur.  "Jag tror att det är världens roligaste jobb att vara författare", sa hon när hon träffade eleverna i klass 4B.

Först uppvärmning, sedan prat om bland annat spökhistorier och hur det går till att skriva en bok. Anna Holmström Degerman mötte på tisdagen några av sina läsare när hon besökte Ringelskolan i Arvidsjaur.

Först uppvärmning, sedan prat om bland annat spökhistorier och hur det går till att skriva en bok. Anna Holmström Degerman mötte på tisdagen några av sina läsare när hon besökte Ringelskolan i Arvidsjaur.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2015-02-25 16:01

Anna Holmström Degerman har skrivit elva böcker för barn. Den första, "Modighetsprovet", gavs ut 2008 och nu i april kommer hennes tolfte bok "Det ringer, det ringer" ut på marknaden.

– Den är för lite äldre barn, sa författaren.

Från fantasi till bok

Hon berättade för eleverna om hur det gick till när hon blev författare och om processen att skriva en roman för barn, från fantasi till färdig bok.

– De flesta av mina böcker börjar här, sa Anna Holmström Degerman och visade sin anteckningsbok.

”Den bästa boken skriver man själv” står det på den.

– Jag skriver mina tankar och idéer i den här. Här är det som blev ”Modighetsprovet”, sa hon och visade i sina anteckningar innan hon fortsatte:

– Men det är lång väg härifrån och till hit, till den färdiga boken. När jag tänkt och klottrat färdigt i anteckningsboken sätter jag mej vid datorn, länge, och skriver. – När jag har skrivit ungefär fyrtio, kanske sextio A4-sidor skickar jag dem i ett brev. Sedan väntar jag, det kan ta allt från två månader till ett halvår till 325 år innan bokförlaget hör av sig och jag får veta om de vill ge ut boken eller om de säger nej.

Laddat med frågor

Eleverna i 4B hade laddat upp med frågor till Anna Holmström Degerman, som fick svara på allt från vilken hennes favoritfärg är (grön), till om hon gillar godis (ja) och om det finns något tråkigt med att vara författare.

– Att vänta på svar från förlaget och när de säger nej, men annars ärt det ett jätteroligt jobb, svarade hon på det sistnämnda.

Eleverna fick också hjälpa till med att utifrån en shoppinglista skapa en fiktiv romankaraktär. Vem är det som ska handla och varför handla just det som står på listan?

– Det är lite så man kan göra idéer. I morse när jag vaknade visste jag inte att Liselotte fanns, sa Anna Holmström Degerman.

Fakta

Anna Holmström Degerman

Född i Jokkmokk 1970, bosatt i Umeå kommun.

Arbetade som bibliotekarie innan hon blev författare på heltid.

Har examen i journalistik och orientalistik.

Medverkar vid Umeås litteraturfestival Littfest i år liksom flera tidigare år.

Utgivna böcker: Modighetsprovet (2008), Fegisen (2008), Smugglaren (2009), I vått och torrt (2010), Branden (2011), Vilda söker nytt hem (2012), Örnnästet (2013), Inte okej! (2013), Nörden på Nilen {2014), En orm för mycket (2014), Vampyrvarning (2014), Det ringer, det ringer (april 2015).

Källa: www.modighetsprovet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!