”Försvunnen bebyggelse berättar om Arvidsjaurs kommuns historia” låter läsaren på 76 sidor få glimtar av flera stycken Arvidsjaurshistoria, från det att kung Karl IX sände Daniel Hjort till Lappland för att utse officiella kyrko-, tings- och marknadsplatser och fram till att bebyggelsen mellan Lillberget och Västlunda revs bort för att bli övnings- och skjutfält när regementet K 4 kom till Arvidsjaur.
Kyrkstugor
Läsaren får veta mer om skogsbruk och nybyggare, om skogssamerna och lappskatteland – år 1880 fanns 37 lappskatteland inom nuvarande Arvidsjaurs kommun – och om bondstaden, det vill säga böndernas små kyrkstugor i Arvidsjaur.
I avsnitten om Vakslidens kolonat, en by som helt försvunnit, och om Saltmyran berättas om hur statens åtgärder under tidigt 1900-tal för att dels kolonisera norra Sverige och dels lösa en del av arbetslösheten i landet som då rådde.
– Det här projektet har jag hållit på med i fyra år, under sista året har jag strukturerat upp materialet så att det ska bli lätt att läsa och förstå, säger Lena.
Förr i tiden
Hon har tidigare skrivit flera liknande böcker på olika teman med koppling till Arvidsjaur förr i tiden.
– När jag flyttade tillbaka till Arvidsjaur 1990 blev jag intresserad av den ort där jag är uppvuxen. Jag började gräva och hittade så mycket intressant.
Hon berättar att hon har olika projekt på gång i sin dator och att hon försöker skriva varje dag.
– Jag har lärt mej jättemycket och jag hoppas att de som läser böckerna också lär sig lite mer om sin hembygd. Det är viktigt att blicka bakåt, för att förstå framtiden måste man förstå historien också.