Skriften tar avstamp i tiden då, som Lena Lindgren kallar dem, ”kloka gubbar och gummor” var de som skötte om den lokala sjukvården och med hjläp av egna huskurer och medicinalväxter gjorde läkemedel till arvidsjaursborna.
– Det tycker jag är jättespännande. jag har intervjuat de som träffat dessa gubbar och gummor innan den offentliga sjukvården kom, säger Lindgren.
1908 fick Arvidsjaur sitt första sjukhus, och i häftet finns det och ortens övriga sjukhus beskrivna. Idén till temat fick Lena Lindgren av sin granne.
– Hon har jobbat på vårdcentral i 47 år och när hon städade ur sitt kontor hittade hon gamla berättelser, inte minst från kvinnor. Bland annat Göta Rolandsson som var distriktssköterska från 1929 till 1940, som berättar om hur det var att vara ensam sjuksköterska på glesbygden.
– När man börjar prata med folk om gamla tider kan det komma hur många berättelser som helst, jag skulle vilja ha med dem alla. Arvidsjaursborna har varit jättebra på att ställa upp och berätta, det är det som driver mig.
Lena Lindgren har länge varit interesserad av historia, och hon upplever att även yngre blir intresserade då äldre berättar. Själv flyttade hon tillbaka till Arvidsjaur på 90-talet och det var då intresset väcktes. Hon har skrivit ett tiotal skrifter, bland annat om manliga och kvinnliga profiler, hur andra världskriget märktes av i Arvidsjaur och om barn förr och nu.