Författare fann fristad i Vuotner

Karl Eder, Södertälje, debuterade för bara någon vecka sedan som författare med sin psykologiska thriller "Gale". Romanen har rönt en hel del uppmärksamhet och den har delvis skapats i ett fritidshus i byn Vuotner, tre mil utanför Arvidsjaur.

Foto:

ARVIDSJAUR2013-01-23 06:00

Det är i fästmön SaraLi Öhmans mammas fritidhus som Karl Eder håller till när han besöker Vuotner. I samband med vistelserna där har han ibland passat på att jobba med sin bok.

- En hel del av redigeringen av boken har jag gjort i Vuotner. Ganska mycket av den faktiskt. Där är lugnt, man är lite bortkopplad från annat, och man kan därför fokusera på ett helt annat sätt.

- Vuotner är en av de mest avslappnande platserna jag känner till. Där är extremt rofyllt och det är trevligt att vara där, säger Karl Eder.

Atlantseglats
Hans roman "Gale" som bland annat har uppmärksammats av Yukiko Duke i SVT:s Gomorron Sverige, handlar inte om en fridfull by i norra Norrlands inland, utan om fyra personer som färdas över Atlanten i en liten segelbåt.

Ett irländskt par, Gale och Devan, har annonserat efter besättningsmän till seglatsen. Svenske Daniel och tyske Matthias har svarat på annonsen.

Det som sedan börjar som en trevlig resa utvecklas snart till något helt annat.

- Jag genomförde själv en sådan seglats över Atlanten 2001. Boken är ingen självbiografisk skildring, men berättelsen handlar i stora drag om det som hände. Berättarjaget och jag själv har gått skilda vägar för länge sedan.

Tio års jobb
Upplevelserna under seglatsen inspirerade Karl Eder att skriva.

- Jag har jobbat med boken i drygt tio år. Delvis är det nog ett försök att försöka förstå vad det var som hände mellan oss fyra där ute. Dessutom tycker jag att det är en bra story som också är spännande ur ett psykologiskt perspektiv, säger han.

Vid sidan av heltidsjobbet som psykolog i Umeå, har Karl Eder två nya bokprojekt igång.

- Jag jobbar med en roman, men den är mer på idéstadiet. Jag skriver även på en bok inom psykologi, en bok om föräldraskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!