Brett kulturutbud

Teater, musik, boksläpp och konst. Vårens kulturutbud i Arvidsjaur har stor bredd.
– Jag blir överraskad av hur mycket det är varje gång vi sammanställer kulturutbudet, säger Kristina Grubbström, kulturchef hos Arvidsjaurs kommun.

Sanne Salomonsen, Mats Ronander och Benneth Fagerlund ger en personlig och finstämd föreställning fylld med musik och berättelser från livet på och utanför scenen när trion kommer till Arvidsjaur den 27 mars.

Sanne Salomonsen, Mats Ronander och Benneth Fagerlund ger en personlig och finstämd föreställning fylld med musik och berättelser från livet på och utanför scenen när trion kommer till Arvidsjaur den 27 mars.

Foto: Urban Jörén

ARVIDSJAUR2015-01-26 21:21

Soppteater i samband med vintermarknaden i Arvidsjaur, berättarkvällar i Gamla Prästgården och i kommunbiblioteket. Teater i byastugan i Lauker, konserter i Medborgarhuset och i Arvidsjaurs kyrka och för operavännerna ordnar riksteaterföreningen 6 mars en resa till Umeå och Norrlandsoperans föreställning av Figaros bröllop.

– Det är bra att vi kan ha ett så pass kulturutbud i en liten kommun som vår. Förutsättningarna har försämrats, men teaterföreningen, konstföreningen, studieförbunden med flera, har hittat andra sätt att jobba på. Funnit nya medarrangörer och så vidare, säger Kristina Grubbström.

Sceniska naturkrafter

Arvidsjaurs riksteaterförenings stora satsning nu i vår blir föreställningen med Sanne Salomonsen, Mats Ronander och Bennet Fagerlund, ”Tre musikaliska naturkrafter på samma scen!”.

Föreställningen, i Medborgarhuset fredag den 27 mars, är fylld med musik och berättelser från livet på och bakom scenen. En kväll med rock, pop och blues utlovas.

Teatervåren inleds lördag 31 januari med soppteater, föreställningen ”Tjära människa”. Folkmusikern Jan Johansson tolkar fritt Vilha Ollikainens sånger, dikter och litterära texter.

Bokskogsvandring

I Lauker blir det teater 27 februari, då föreställningen ”Grobianen – den kulturfattige mannen” med Göran Forsmark kommer till byastugan.

– Det finns en medveten strategi från Riksteatern Norrbotten att sprida arrangemang för att få ut mer kultur på de små orterna genom att arrangera genom samverkan.

Litteratur finns också på vårens kulturprogram. Den 24 mars blir det författarträff i biblioteket i Arvidsjaur med Jörgen Stenberg som släpper sin bok ”Grisen, kinesen och andra historier från en lanthandel”.

Längre fram i år, 4 juni, erbjuder biblioteket en vandring i bokskogen.

– En litterär vandring i närmiljö. Jag har inte fått veta mer, mer än att man ska ha utekläder, säger Kristina Grubbström.

Saxat ur kulturutbudet

• Soppteater - Tjära människa (Arvidsjaur 31 januari).

• Dockteater tittut ”Petras prick” (Arvidsjaur 6 februari).

• Mästerkatten i stövlar - Teater Mila (Glommersträsk 19 februari, Arvidsjaur 20 februari).

• Jazz- och swingafton (Arvidsjaur 24 februari)

• Grobianen - den kulturfattige mannen (Lauker 27 februari).

• Vernissage, konstnären Catharina J Berg ställer ut (Arvidsjaur 8 mars).

• Teater, ”Min bästa ren Buolla” (Lauker 19 mars).

• Författarträff med Jörgen Stenberg (Arvidsjaur 24 mars).

• Sanne Salomonsen, Mats Ronander och Benets Fagerlund (Arvidsjaur 27 mars).

• Vernissage, konstföreningens ungdomsstipendiat ställer ut (Arvidsjaur, 12 april).

• Vandring i bokskogen (Arvidsjaur 4 juni).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!