Broderskap - om normer och manlighet

Danne vill inte vara en "pussy", så därför måste han våga. Våga fastän han innerst inne inte vill, inte törs. För vad skulle Tobbe, bäste kompisen som är som en bror för Danne, säga om han fegar ur ...

Robert Markström är ensam på scenen i teatergruppen Scratch pjäs Broderskap. På fredagen fick högstadie- och gymnasieelever i Arvidsjaur uppleva berättelsen om tonårskillen Danne, om lojalitet med kompisar och om manlighet.

Robert Markström är ensam på scenen i teatergruppen Scratch pjäs Broderskap. På fredagen fick högstadie- och gymnasieelever i Arvidsjaur uppleva berättelsen om tonårskillen Danne, om lojalitet med kompisar och om manlighet.

Foto: Viveka Österman

ARVIDSJAUR 2011-10-08 06:00

Högstadieelever från årskurs 8 och 9 och gymnasieelever i årskurs ett i Arvidsjaur fick på fredagen möta Danne, gestaltad av skådespelaren Robert Markström, när teatergruppen Scratch från Luleå kom på besök med sin föreställning Broderskap.

Pjäsen är ny, hade premiär nu i september, och har skrivits av David Vikgren på beställning av Scratch. Marie Wallsten, teaterchef, berättar att Scratch under lång tid haft genusfrågan som tema, vilket resulterat i flera föreställningar. Broderskap är deras första som sätter mansrollen i fokus. Målgruppen är ungdomar i åldern från årskurs nio och uppåt.

Broderskap är en tänkvärd pjäs om den smärtsamma värld som Danne, en ung kille, lever i när han försöker hantera alla de normer och ideal som kompisar och familj kräver av honom.

Tvingas våga
Vi får vara med när Danne tillsammans med bäste kompisen Tobbe tvingas våga och när Danne tillsammans med Nina, tjejen i parallellklassen, gång på gång avkrävs på svar på varför han hela tiden låter Tobbe styra honom.

Det kanske handlar om manlighet. För en bra karl reder sig själv, det har ju Danne fått höra hemifrån.

Pjäs som ruskar om
Pjäsen ruskar om och väcker frågor men utan att ge svar och lösningar. Svaren och lösningarna kanske i stället kommer nu på tisdag, när Scratch på nytt kommer till Arvidsjaur. Nu för att leda workshop och samtal med sin publik från fredagen utifrån föreställningen och metodmaterial från Machofabriken, ett nationellt jämställdhetsprojekt som sätter fokus på hur sociala normer för manlighet kan ifrågasättas och förändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!