Farsartad samhällskritik på teaterscenen

Gert Bellman är nära anhörig på ett sjukhus nära dig men i samband med att han hjälper sin fru att byta avdelning startar en serie förvecklingar av det mer dråpliga slaget i skuggan av den svenska sjukvårdens effektiviseringar och nedskärningar.

Jonas Hellman-Driessen gestaltar Gert Bellman och  Therése Lindberg spelar Karin Bellman i komiska samtidsskildringen "Var god dröj" som blir en del av vårens program på Norrbottensteatern.

Jonas Hellman-Driessen gestaltar Gert Bellman och Therése Lindberg spelar Karin Bellman i komiska samtidsskildringen "Var god dröj" som blir en del av vårens program på Norrbottensteatern.

Foto: Marcus Hagman

Kultur2020-01-28 17:13

Teologidoktor Gert Bellman, tas först för att vara doktor/läkare Bellman till han slår sig i huvudet och blir patient. Då råkar han olyckligt förväxlas med en annan person, får ett annat namn och eftersom han tryckt i sig en påse punschpraliner får han diagnosen gravt alkoholiserad och ordineras magpumpning. Hänger ni med?

Ja, för i samband med att föreställningen "Var god dröj" fortgår eskalerar missförstånden bland den underbemannade personalstyrkan på vårdavdelningen Ferlin. En komisk samtidsskildring av den svenska vården med ett djupt seriöst budskap, menar pjäsens regissör Ulf Dohlsten.

Han har under sin långa teaterkarriär, som tog fart i hans medverkan i "Hem till gården", i stort vigt sin gärning till komedins uttryck.

– Jag tycker om att glädja och underhålla människor. Och visst kan man fråga sig om man får skämta om sjukdom och neddragningar inom vården men budskapet är tydligt. Det blir oftare fel när fler ska göra mer, betonar han.

Det är Ulf Dohlstens första regiuppdrag för Norrbottensteatern – ett uppdrag som bjuder på en extra utmaning.

– Pjäsen sätts upp i samarbete med teaterhögskolan årskurs 1 och eftersom alla teaterstudenter ska få spela en stor roll och några mindre roller har vi delat in hela ensemblen i två team. Rollfördelningen kommer vara olika varannan föreställningen vilket innebär att vi repeterar varje scen två gånger. Vi repeterar med andra ord väldigt mycket, säger han.

Ung Scen Norrs nyskrivna pjäs "Det jag bara vågar drömma om" kommer till skillnad mot "Var god dröj" att i stort sätt befinna sig på turné under hela spelperioder från premiären den 11 mars i Överkalix.

Pjäsen är skriven av dramatikern Camilla Blomqvist från Luleå och bygger på research och intervjuer om framtidsdrömmar bland barn mellan 10-12 år i 12 mellanstadieklasser i Norrbotten.

– Det dokumentära materialet är underlag till den fiktiva berättelsen och miljön. Berättelserna gestaltas i ett magiskt diskotek av tre skådespelare och där kompositören Ann-Sofie Lundin tonsatt vissa av texterna, säger pjäsens regissör Johanna Salander.

Den första premiären denna vår sker redan i början av februari. "En musikalisk road trip" bjuder på låtar, visor och sketcher av Karin Paulin, Roger Storm, Tomas Isacsson och Åke Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!