Eleine: "Det här är bara början"

Eleine, ett symfoniskt metalband på frammarsch, är ett av banden när Piteå rockfest slår upp portarna på Pite havsbad på fredag kväll.

Eleine, med sångerskan Madeleine Liljestam i mitten, delar scen med Hardcore Superstar, Sparzanza, Kill the Kong, Knogjärn och Iamsin på andra upplagan av Piteå Rockfest på Pite havsbad på fredag kväll.

Eleine, med sångerskan Madeleine Liljestam i mitten, delar scen med Hardcore Superstar, Sparzanza, Kill the Kong, Knogjärn och Iamsin på andra upplagan av Piteå Rockfest på Pite havsbad på fredag kväll.

Foto: Eleine

Kultur2019-10-29 17:06

Visst har sångerskan Madeleine Liljestam sett band som Nightwish och Epica som förebilder med sina kvinnliga frontgestalter, men när hon och gitarristen Rikard Ekberg startade Eleine var det aldrig tal om att försöka kopiera andra. De har hittat sitt eget spår, förfinat på andra albumet mot ett mörkare och mer gotiskt uttryck för sin orientaliskt färgade musik. Eleine har från start haft en tydlig bild av vad de vill vara.

– Vi sitter aldrig och frågar oss vad folk vill höra. Vi vill att de ska komma till oss för att vi gör det vi gör. För oss kommer det alltid tillbaka till att vara ”true”.  

Live blir hennes vingar (isis-wings) en krydda i showen i låten "Break take live". Madeleine Liljestam kom i kontakt med dem på sina magdanslektioner. Låtens budskap, om att ”bryta sig loss från livet man inte är nöjd med och bara satsa” passade bra med vingarna som ger symboliken av en varelse som kommer ut ur en kokong, för att blomma ut.

– Det är en förlängning av låten. Jag hoppas att det blir en grej, att om 20 år står folk och hoppas att vingarna åker fram (skratt).

När albumet "Until the end", släpptes gick det direkt upp som etta på svenska försäljningslistan. Eleine har turnerat med Arch Enemy, framträtt i Japan, haft egen show på Södra teatern och planerar för en stor Europaturné till våren. Kort sagt, de flyttar fram positionerna.

– Det är full satsning. Visionen är att jobba oss riktigt högt. För de fem år vi har funnits är det en fin kurva, men det här är bara början. Verkligen.

Strax efter vårt samtal väntar en avskalad spelning på en begravning. Parallellt med allt arbete med Eleine, där det stora hjärtat ligger, gör hon och gitarristen Rikard Ekberg även framträdanden på exempelvis begravningar. Rena beställningsjobb. Hon tycker att det är en bra kombination.

– Man blir påmind om hur skört livet kan vara. Det påverkar det vi gör i Eleine, berättar hon.

Madeleine garanterar att bandet är ”sååå peppat” inför Piteå rockfest. Det blir andra besöket i Norrbotten för skåningarna, som för ett par år sedan turnerade som förband till Wasp och då spelade på kulturens hus i Luleå.

– Vi fick många nya fans på den turnén och det var bra tryck.

Vad kan publiken på Pite havsbad vänta sig?

– Metal (skratt). Och bra drag! Det blir många kära återseenden med folk som sett oss i Umeå och Luleå tidigare. Vi är där för att ha kul. Och så får vi spela med andra grymma akter. Som Hardcore Superstar! Vilket band!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om