Tora Ceder ber för fred

Världen brinner och som ursäkt pryds krigets fanor av religionens symboler. I sin nya utställning ”Pray” gör skulptören Tora Ceder upp med våldet som förs i religionens namn.

”Religionernas kärna är insikt och visdom”, säger Tora Ceder.

”Religionernas kärna är insikt och visdom”, säger Tora Ceder.

Foto: Robert Lundberg

Arnemark2015-08-20 06:00

I en grönskande glänta står 16 skulpturer av människor försänkta i bön. Samlade i en cirkel är de på samma gång både ensamma och tillsammans. Tora Ceder har under våren jobbat med sin nya utställning ”Pray”, en kommentar och en motvikt mot en allt våldsammare värld.

– Världen brinner. Det är krig och hämnd, och det har inget slut. De kallar det religionskrig, men det handlar om något annat, säger Tora Ceder.

För att hitta förklaringar till läget i världen började Tora Ceder studera religionernas innehåll och innebörd, och ingenstans har hon hittat uppmaningar till krig och blodspillan.

– Religionernas kärna är insikt och visdom. Ingen religion uppmanar till att döda. Det handlar om att lära sig förstå sig själv och därigenom andra. Då skapas tolerans, säger hon.

Hittade ny frihet

Tora Ceder har under lång tid gjort sig känd för sina djurskulpturer. Fåglar, ekorrar och igelkottar har hon skulpterat i åratal. Men under en konstnärlig paus upptäckte hon att det var något annat hon hellre ville göra. För drygt ett år sedan sade hon upp samarbetet med konstnärskollektivet Rabarber, som hon varit med och skapat. I den efterföljande andningspausen fann hon ett annat spår för sitt konstnärsskap.

– Jag kände att jag ville göra något annat. Efter ett år hittade jag en stor frihet i det konstnärliga igen. Jag vill ha mer tanke bakom mina skulpturer och visa vad jag verkligen känner, säger hon.

Fokuserar på utövarna

Bland de 16 skulpturerna avbildas bedjande människor från många trosuppfattningar, såväl världsreligionerna som naturfolkens tro. Snarare än präster och schamaner är det den enskilde utövaren som porträtteras.

– Istället för de präster och prelater som bestämmer har jag fokuserat på utövarna. Jag har också fördelat jämt mellan könen. Buddhismen avbildas exempelvis såsom kvinna.

Visas i skymningen

På fredag i skymningen visar hon upp sina nya skulpturer för besökare. Utställningen tar plats på den egna gården i Arnemark. I den av grönska omgärdade gläntan kan besökare i lugn och ro reflektera över en annan del av religionen, den som skapar ro och samhörighet.

– Jag vill att utställningen ska upplevas i tystnad, att de som är här ska reflektera. Många blir väldigt rörda, säger hon.

Visningen är öppen för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!