Spanska sjukan blir teater i Arjeplog

Vintermarknaden i år är det 100 år sedan Spanska sjukan bröt ut i Arjeplog. Det uppmärksammas med en teateruppsättning, passande nog på själva marknaden.

Harleen Kalkat har skrivit manus till den pjäs som kommer visas under vintermarknaden i början av mars. (Arkivbild)

Harleen Kalkat har skrivit manus till den pjäs som kommer visas under vintermarknaden i början av mars. (Arkivbild)

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2020-01-29 16:59

1918–1920, åren när kyrkklockorna aldrig tycktes tystna. Världen över kvävdes människor i sina egna kroppsvätskor med svårt inflammerade lungor. Spanska sjukan är den pandemi i världen som skördat flest dödsoffer på så kort tid, man beräknar att uppemot 100 miljoner människor fick sätta livet till. I Arjeplog trodde man att orten hade klarat sig, men så slog sjukdomen till i slutet av sin tredje och sista våg 1920. Närmare bestämt den 12-14 februari, vintermarknaden, det året. 

Lite visste man då att Arjeplog också skulle bli den ort i Sverige med största andelen döda. Omkring tre procent av befolkningen dog i sviterna av sjukan. När så vintermarknaden åter går av stapeln, andra helgen i mars, hundra år senare, uppmärksammas tragedin med en teateruppsättning. Projektledare är koreografen Linda Remahl, och manusförfattare Harleen Kalkat. Musiken är komponerad av Magnus Karlsson. 

– Tanken var ursprungligen att göra en teater om marknadshändelser, men så när vi började researcha hittar vi så klart spanskan, och så har vi sån tur att det är precis hundra år sedan i år. Kul att man nån gång kan få vara precis rätt i tid, säger Kalkat.

På scen kommer ett tjugotal vuxna amatörer från Arjeplog, samt dans- och teater elever från Arvidsjaur och Arjeplog, att berätta om de historiska vingslagen.

– Det tar avstamp i spanskan, men berättar också om sjukvården på orten.

Två föreställningar ges på marknadslördagen, den sjunde mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!