Trio me' Bumba trummar på

Trio me' Bumba har vandrat den långa vägen, men så har också repertoaren bestått av många vandringsvisor. Det hela tog fart 1963 med Spel-Olles gånglåt som blev en långkörare på Svensktoppen.

Jan-Erik Bumba Lindqvist – en showman.

Jan-Erik Bumba Lindqvist – en showman.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2014-04-11 12:59

Trio me' Bumba startade som en kvartett, eller som man sa världens största trio 1957. Då som ett ungdomsband som spelade den modernaste musiken på ungdomsgårdar. Det var allt från evergreens som All of me till Elvis-låtar. Bandet hade popbandsstatus och 1963 ingick man i popaket-63. Inför en konsert i Eskilstuna var Trio me' Bumba huvudattraktion, men ett band från Liverpool i England var på uppåtgående och skulle också delta. Liverpoolbandet var Beatles.

Jan-Erik Bumba Lindqvist berättar:

– De första affischerna som kom upp visade att vi var huvudattraktioner och Beatles skulle vara förband. Men när tiden för konserten närmade sig var Beatles så omtalade att de blev huvudattraktionen.

Trio me' Bumba turnerar än. Nu som trio. Sångaren Tommy Wener dog på sin post, under en spelning i Umeå för 12 år sedan. Men Jan-Erik Lindqvist, 74, Jan Harg, 72, och Bertil Lindblom, 73, fortsätter att turnera 57 år efter starten.

Melodin som gjort trion riktigit riksbekanta, förutom Spel-Olles gånglåt (med mungiga) är Man ska leva för varandra.

– När vi spelade in den betraktades vi inte som popband längre, förklarar Jan-Erik Lindqvist.

Istället blev Trio me' Bumba ett dansband som faktiskt spelat på Silverlogen i Arjeplog.

När bandet besökte Arjeplog i onsdags blev det två konserter, dels för boende på äldreboendet Vaukagården och dels en offentlig spelning på Silvermuseet.

Lindqvist, Harg och Lindblom imponerar i sin enkelhet. De levererar skickligt och musikaliskt det ena örhänget efter det andra samspelt så det förslår. De är ute på en 14-dagars turné i norr och spelglädjen förbluffar.

Men visst är det skillnad. Nu bär man sina instrument och riggar. Under pobandsepoken flödade pengarna. Bandet hade egen buss och två bilar och personal som åkte i förväg och ställde upp instrument.

Jan-Erik berättar om köp av nya Mercedesbilar och hur livet lekte. Det förekom en hel del festande också men Bertil Lindblom säger:

– Vi klarade oss, vi var inte sådana som absolut måste tömma flaskorna till sista droppen.

– Det var på den tiden när p-pillret kom, säger Bumba och ler.

I onsdags bad Bumba om ett extranummer.

– Om ni klappar lite extra får ni ett?

Han har räknat ut att trion spelat Man ska leva för varandra 10 000 gånger. I onsdags blev det kanske den 10 001:a.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!