"Till det som är vackert" väcker revanschlust

Samuel Fröler hade tur som inte fick en snyting av åskådare på första raden i salongen.- Det är skönt att spela ett svin och få betalt för det, säger han.

Elsy Rankvist läste en text om kärlek på samiska.

Elsy Rankvist läste en text om kärlek på samiska.

Foto: Foto: BERTIL SUNDKV

ARJEPLOG2011-02-21 06:00

En av fredagens filmer under Arjeplogs filmfestival var Till det som är vackert med Samuel Fröler i den manliga huvudrollen som dirigent. Filmen är en gripande historia där den unga Katarina, spelad av Alicia Wikander, blir förälskad i den karismatiske dirigenten och hans konstnärskap. Filmen innehåller flera magstarka scener som väcker starka känslor bland publiken. Spontana reaktioner från åskådarna är allt från ilska, förtvivlan, kampvilja, sorgsenhet, avsky och revanschlust.

"Mitt inre känsloliv är i kaos"
- Filmen får mig att må illa. Den rör upp så många olika känslor, hela mitt inre känsloliv är i kaos, säger kyrkoherde Ingrid Holmström Pavval.

Samuel Fröler tar modigt emot publikens reaktioner och förklarar scener som publiken lyfter fram. Ibland lyssnar han och tar in, men säger ingenting utan låter andra i publiken ta vid och föra diskussionen vidare. Tankar kring de bibliska namnen Adam och Katarina ventilerades. Adam, som betyder den förstfödda och Katarina, den rena. Och visst var hon ren, ren i sin äkthet och ärlighet. Dirigenten Adam var utan tvekan förstfödd, en maestro som satte villkor. Men en man i publiken tycker han borde ha hetat Judas, för det svek han utsatte Katarina för.

- Katarina hade modet att våga följa sina impulser, hon var äkta, säger en kvinna i publiken.

Många brunnar
En annan tolkning var att Katarina gjorde en känslomässig resa där musiken var skeppet som förde henne vidare i det känslomässiga havet. Konstateras kan att "Till det som är vackert" är en film med många brunnar och som kan ses flera gånger om.

På frågan vilken scen som var svårast att göra, svarar Samuel Fröler:

- Många scener är svåra tekniskt och det är alltid jobbigt när man måste ta om scener, men det hör till yrket, så det vänjer man sig vid. Men skämtscener, den i bilen och fallet från sju meter var ansträngande att få till. Det kändes i kroppen att falla så många gånger, säger han.

Kommer gärna tillbaka
Samuel Fröler avslutar kvällen med att säga att han gärna kommer till Arjeplog igen. Det blir något för arrangörerna att fundera över. Moderatorer för kvällen var ortens präst Niklas Westling och Arvidsjaur kyrkoherde Ingrid Holmström Pavval.

FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!