Claes Ljungmark var filmgäst förra året och kände olust inför snacket om festivalens fortsatta berättigande efter tio år.
– Jag kände att jag inte kunde leva med tanken att lägga ner festivalen, den måste få fortsätta, det är den finaste som finns i Sverige, och – jag är ärad att jag får vara med i rollen som värd, sa Ljungmark.
Cecilia Nilsson talar om den fina känslan.
– Som filmskådespelare lever man långt från sin publik. Här är man nära sin publik, får prata med den och man träffar kollegor och ser varandra som privatpersoner.
Som en bio
Claes Ljungmark är lyrisk bara över att vara i Arjeplog.
– Det är som om skallen öppnar sig, det är som att sätta på ett vidvinkelobjektiv efter att ha gått i staden som är som en tunnel. Och han ser Arjeplog som en biolokal, där norrskenet och snön ersätter projektorn som ljuskälla.
Fredagskvällens kioskvältare, filmen ”Turist” såldes slut på 20 minuter. Därför blir det en extraföreställning på söndagskvällen, och Johannes Bah Kuhnke, den manlige huvudrollsinnehavaren, kommer att medverka vid bägge föreställningarna.
Rollen han spelar balanserar mellan tragik och komik.
– Jag tycker att man ska se filmen uppifrån, som då man tittar på en myrstack. Det handlar om existentiella lyxfrågor och är en kritik mot kärnfamiljen, eller som man säger på vissa ställen i USA; ”White peoples problems”.
– Jag trodde att det var en bra film, men att den skulle säljas till 70 länder och få en Golden Globe för bästa utländska film, det hade jag nog inte räknat med, säger han.
Ökat intresse
Johannes Bah Kuhnke märker att intresset för hans person ökat inte minst inom filmbranschen. Och filmen Turist påverkade honom.
– Det vanliga är ju att sminkas och spelar bättre versioner av sig själv. Nu gick man in i en annan värld genom att ta fram den sämre.
Invigningen på torget lockade ett par hundra personer. Värdparet tog till sig Arjeplog och Arjeplog tog till sig värdparet som påstod att det är bättre att vara på filmfestival i Arjeplog än att erövra en guldbagge.