Det var ett gäng unga filmgäster, några i början av sin karriär, som satte sig i ”Heta stolen” och fick besvara frågor från både värdparet, Claes Ljungmark och Cecilia Nilsson, samt från publiken.
Publiken fick bland annat veta att en del av den spelade karaktären finns kvar inom dem när de går hem på kvällen. Om hur man laddar om mellan känslosamma scener, då gäller ”ingen nåd -läge” på. Det pratades också om hur ny teknik har förändrat filmen och om Netflix och liknade tjänster är ett hot eller en möjlighet. Där var alla överens om att det är en möjlighet, att det utvecklat branschen.
Publiken ville också veta om filmgästerna skulle göra en film i Arjeplog, vad den skulle handla om. En svensk Bondfilm med skoterkörning och bilkörning på isbanor som några av ingredienserna. En film om en man som klippte alla band och skyddsnät och begav sig till Arjeplog för att söka äventyret. Magnus von Horn, regissör, skulle göra en film om Arjeplog på 1860-talet. Som i stället för utvandrarna skulle handla om de som stannade kvar. En film som han tänker göra även om Arjeplog kanske inte blir inspelningsplatsen.
Den sista frågan, hur kommer du att berätta om Arjeplog, blev en hyllning till Arjeplog och dess befolkning och kanske mest till alla som jobbat med filmfestivalen, inklusive värdparet som har skött sin uppgift med bravur och fått gästerna att slappna av. De sa också att de kände sig välkomna på ett personligt och gemytligt sätt.
– Det är otroligt vackert. Det finns ett engagemang. Man blir lugn när man träffar någon här. Jag kanske ska köpa lite mark i Arjeplog, sa Filip Berg.
Under lördagen fick filmgästerna köra skoter till Pipudden där personal från IceMakers berättade om biltestverksamheten som pågår. De fick också prova på att köra bil på isbanorna, något som uppskattades stort.
På söndagen visades dokumentärfilmen, ” Welcome to Gunnarsbyn” gäster var dokumentärfilmarna Anette och Johan Winblad samt filmen ”En man som heter Ove” med Rolf Lassgård i huvudrollen. Berg spelar Ove som ung i filmen, en roll som har betytt mycket för honom.
– Filmen spelades in i Norrköping och vi bodde där, så jag umgicks med Rolf hela tiden och kunde fråga om allt. Det var som att vara i en godisfabrik och allt godis var gratis. Han var precis så underbar som jag hade trott att han skulle vara, sa Filip Berg.
Filmfestivalen avslutades med filmmusikkonsert i Arjeplogs kyrka.