Filmfestivalen Tro film och kärlek invigdes i en fullsatt aula för Hornavan- och Kyrkholmskolans elever och lärare. Festivalens premiärfilm "Tusen gånger starkare" sätter fingret på klassiska könsroller i skolmiljö och ifrågasätter dem. Genom att testa gränser, vända upp och ner på oskrivna regler och tänja på begrepp som vett och etikett får åskådarna flera tankeställare. Det är en film som väcker känslor hos både lärare och elever.
Fegt
Göran Ragnerstam spelar gymnastiklärare i filmen och hans karaktär är att han försöker möta både tjejerna och killarnas önskemål på gymnastiklektioner. Därför måste killarna i klassen prova på jazzdans. Dansen inspirerar och knyter ihop klassens gängbildningar, men det räcker inte för att få ordning på klassen.
Vid diskussionen efter filmvisningen säger en lärare bland åskådarna att hon blir upprörd över klasslärarens inkonsekventa beteende.
- Att ge en elev ett uppdrag och sen neka till det inför hela klassen, det är fegt. Hans sätt att helt lämna eleven i sticket, det upprörde mig väldigt mycket, säger hon.
Filmen väcker även nostalgikänslor och publiken känner igen sig i mycket. Men somliga tycker också att den känns löjligt tydlig och enkel.
- Den kändes överdriven, vi har ingen sån där gruppering i vår klass och SO-läraren i filmen han verkade trög, säger Emma Stål, som går i årskurs nio på Kyrkholmskolan.
Tango och balett
En annan fråga som lyftes var om Göran Ragnerstam kan dansa sen tidigare och då avslöjar han att han kan dansa både tango och balett. Men några schyssta danssteg på plats får eleverna inte se.