Tecknad teatershow

Som enda spelplats i Norrbotten gästas Älvsbyn i kväll av Tyst Teater Show med heta stolen. Teater, improvisation, poesi och gästartister är några av inslagen i en rolig, inspirerande och rafflande oförutsägbar show på teckenspråk.

Sebastian Embacher, Gunilla Vestin Wallin, Jianu Iancu och Juli af Klintberg medverkar i föreställningen.

Sebastian Embacher, Gunilla Vestin Wallin, Jianu Iancu och Juli af Klintberg medverkar i föreställningen.

Foto:

ÄLVSBYN2008-10-07 06:00
Fyra rutinerade skådespelare står värdar för vad Riksteatern beskriver som "årets mest händelserika show", Tyst Teater Show - med heta stolen.
I heta stolen hamnar en lokal kulturperson. Det kan vara en konstnär, amatörfilmare eller fotograf men också en lärare som brinner för sitt arbete och som kan inspirera publiken. Varje arrangör väljer ut en lämplig kandidat, ung eller gammal, till heta stolen. Vem som blir kulturpersonen på Älvsby folkhögskola återstår att se.
Några av Tyst Teaters mest rutinerade skådespelare Jianu Iancu och Gunilla Vestin Wallin är tillsammans med Juli af Klintberg och Sebastian Embacher värdar för föreställningen.
Tyst Teater Show spelas på svenskt teckenspråk och riktar sig till en vuxen publik, från gymnasiet och uppåt. På vissa orter kommer föreställningen att taltolkas.
Skratt och allvar
Enligt skådespelaren Lars Ott- erstedt, för närvarande projektledare i Unga Tyst Teater, kan publiken förvänta sig en blandning av allt från galna cirkusnummer och teckenspråkspoesi, till Martin Luther Kings tal "I have a dream".
- Det kommer att bli mycket skratt men också en hel del allvar och djup, förklarar han.
- Hela ensemblen har format och skrivit manus utifrån gruppens tankar och erfarenheter kring temat drömmar, passion och "vad brinner jag för?"
Ökande intresse
Vad är tanken med heta stolen?
- Att lyfta fram lokala personer som verkar inom dövvärlden, brinner för sitt arbete och kan inspirera publiken.
I söndags hade Tyst Teater Show - med heta stolen-premiär - på Lilla Teatern i Umeå. Näst i tur är Älvsbyn där kvällen arrangeras i form av soppteater i samverkan mellan teaterföreningen och folkhögskolan.
Till Lars Otterstedts och ensemblens glädje tycks intresset för den här speciella teaterformen öka mer och mer runt om i landet, även utanför den egentliga målgruppen.
- Erkännandet av svenskt teckenspråk som ett språk 1981 har varit en viktig bidragande orsak. En positiv dominoeffekt, konstaterar han.
Tyst Teater
Tyst Teater är en professionell ensemble som sedan 1977 är en del av Riksteatern.
Tyst Teater har sedan starten oavbrutet främjat teckenspråket som scenspråk och erkännandet av dövas kultur.
Genom ett rikt utbud av teater, seminarier och workshops vill Tyst Teater överraska, utmana och engagera sin publik.
Tyst Teater spelar för alla åldrar och för både döva och hörande. Tyst Teater samarbetar med dövas och hörselskadades organisationer och driver aktivt konstnärliga och politiska diskussioner med publiken och omvärlden.
Genom åren har Tyst Teater nått stora framgångar både konstnärligt och publikt.
Källa: www.riksteatern.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!