Våld ledde till teater
- Vi har mött ett stort engagemang från kommunerna, säger Sara Pietikäinen, en av skådespelarna.Nästan alla kommuner i Norrbotten har valt att köpa in föreställningen. Denna gång var publiken årskurs nio från Älvåkraskolan.
Grunden till föreställningen ligger i att två skådespelare från Lule Stasstater själva blev utsatta för just våld. Lisa Hennex blev oprovocerat misshandlad i höstas i Luleå. En tid senare råkade hennes kollega Gustav Annerblom ut för en liknande händelse. Han blev nedslagen i en bankomatkö av en för honom okänd man. Det var efter samtal om detta som iden föddes.
- Efter misshandeln var jag helt sjukt förbannad. Det känns bra att kunna kanalisera detta i en dansteater, säger Gustav Annerblom.
Föreställningen består av korta scener som efter hand flätas ihop i varandra. Våldet är hela tiden närvarande och i slutändan går det så långt att en av karaktärerna slår ihjäl en förbipasserande.
Provocerar för debatt
Efter varje föreställning delas publiken upp i grupper och får chans att diskutera pjäsen och dess innehåll med skådespelarna. Även Kris (Kriminellas revanch i samhället), polisen och kvinnojouren har representanter på plats för att delta i samtalen och svara på frågor.Till en början gick diskussionen med Älvåkraskolans nior trögt. Men efter lite provokation från skådespelaren Hakim Jakobsson kom åsikter och frågor angående straff och våld fram.
- Vad kan man göra om man ser någon bli utsatt för våld? frågade han publiken.
Att reagera på något sätt verkade vara ett självklart svar för de flesta av ungdomarna. Några menade att man bör ringa polisen medan andra förespråkade ett rent fysiskt ingripande. Från det gick samtalet över till allt ifrån lämpliga straff till rehabilitering. Hakim Jakobsson avslutade diskussionen med att säga:
- Det viktigaste är att man reagerar.