På högstadiet i Älvsbyn är skillnaderna mellan pojkarnas och flickornas betyg stora.
Medan tjejerna pluggar för att kunna studera vidare saknar killarna studiemotivation och förebilder som avviker från deras egen norm.
Älvåkraskolan i UR
I UR:s dokumentärserie "Rektorerna" får vi följa Älvåkraskolans nya rektor Helena Hansson och hennes arbete med att se till att alla elever går ut med minst godkänt.
- Om man bara tittar på flickornas betyg så har vi en jättebra skola. Vi lyckas inte alls lika bra när det gäller pojkarna.
- Det är vår utmaning och det handlar inte bara om undervisning. Det handlar om en kultur i samhället, om hur man ser på värdet av utbildning, säger Helena Hansson.
Bryta könsrollerna
Det finns också förväntningar på att Helena Hansson ska ändra synen på vad pojkar och flickor kan göra - och utmana eleverna att bryta de traditionella könsrollerna.
- Det räcker inte idag med att bara ha ett sätt där vi bemöter pojkar och flickor lika i skolan. Vi måste utmana våra unga på ett sätt som vi kanske inte har varit så vassa på.
Ett filmteam från UR har följt Helena Hansson på Älvåkraskolan och Lina Axelsson Kihlbom, rektor på Ronnaskolan i Södertälje, under ett halvår.
Första halvtimmeslånga avsnittet av "Rektorerna" visas på onsdag kväll i SVT2. Under åtta veckor får tittarna följa de båda rektorernas kamp att få sina kritiserade skolor på rätt köl.
- Det är inte så att jag och Lina är några superrektorer men vi har en ambition att driva skolan framåt och jag hoppas att andra kan lära av det vi står inför, säger Helena Hansson.
Rektorn har betydelse
UR visar också hur komplext rektorns uppdrag är med olika arbetsuppgifter som ska gå ihop.
Varje avsnitt av dokumentärserien följs av ett direktsänt studioprogram i Kunskapskanalen, för och om rektorer. Forskare, rektorer och debattörer dyker upp som gäster i programmet.
- Vi har 1,4 miljoner elever som är beroende av att det finns en bra rektor. Det är skrämmande men häftigt på samma gång.
-Rektorn har betydelse och det tycker jag den här serien sätter fokus på, säger Helena Hansson.