Populär sameproduktion blir helgfestival

Förra året drog den samiska föreställningen Skájdde 2 000 besökare till Storforsen. Nu satsar produktionen på repris, och i år utökar man konceptet och bygger en hel festival kring föreställningen.

Med dans, musik, jojk och poesi berättar Skájdde om den samiska 1700-talskvinnan Rika-Maja, som ägde 3000 renar och som kunde styra vädret. Nu återvänder föreställningen till Storforsen. (Arkivbild)

Med dans, musik, jojk och poesi berättar Skájdde om den samiska 1700-talskvinnan Rika-Maja, som ägde 3000 renar och som kunde styra vädret. Nu återvänder föreställningen till Storforsen. (Arkivbild)

Foto: Skájdde

Älvsbyn2023-06-27 06:00

Skájdde handlar om 1700-talskvinnan Rika-Maja, en mäktig samekvinna från Arvidsjaur. Förutom att ha ägt 3 000 renar sägs det även att hon kunde styra vädret. Fascinationen inför Rika-Majas liv fick koreografen Liv Aira att ta initiativet till Skájdde.

– Allt började när jag såg Trolltagen i Storforsen när jag var fem år gammal. Det var fantastiskt och jag blev väldigt inspirerad. Jag drömde som barn om att vara med i Trolltagen när jag blev större, men till min stora sorg så la de ner föreställningen. Då tänkte jag att jag skulle göra något eget istället, säger Liv Aira och fortsätter:

– Jag är själv lulesame och skapar konst influerad av min härkomst. Storforsen är ju mitt i Sápmi, så jag ser styrkan i att kunna lyfta samiska berättelser på den här fantastiska platsen.

Förra året hade Skájdde premiär på Storforsens naturnära utomhusscen. Med sin blandning av dans, poesi, berättande, musik och jojk är Skájdde i högsta grad ett multikonstnärligt verk.

– Rika-Maja, den samiska kvinnan som vi lyfter i Skájdde, levde här i närheten på 1700 talet. Berättelsen ger en inblick i det samiska livet och berättar om den mäktiga Rika-Maja. Det är ett verk där dansen, jojken och poesin kompletterar varandra.

Nytt för i år är att man utvidgar konceptet till en hel kulturfestival i Storforsen. Från 28 juli till 30 juli kan besökarna ta del av både flera uppsättningar av Skájdde, men också barnteater, sagostig i skogen, konstutställningar, mat samt poesikvällar på Raimos bar. Poeten Josefine Silan Karlsson har skrivit poesin till Skájdde och berättar att flera poeter kommer att gästa festivalen.

– Vi kommer att köra spoken word-kvällar där vi bjudit in flera poeter från norra Sverige, bland annat David Väyrynen som kommer att läsa. På lördagen kör vi poetry slam med fyra inbjudna tidigare Norrbottensmästare. Det blir en uppvisningstävling med riktigt bra poeter, säger hon.

Förra årets uppsättning av Skájdde lockade cirka 2 000 personer till Storforsen. Nu hoppas man på att locka det dubbla. Därför erbjuder man i år bussresor från både Norr- och Västerbotten. Liv Aira hoppas att många vill komma för att ta del av festivalen och naturen i Storforsen.

– Storforsen är en fantastisk scen. Det är mäktigt att få skapa samisk konst med lokala och regionala konstnärer. Det här är en unik konstupplevelse och vi hoppar att många ska komma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!