Pjäs om vardagsproblem och relationer till Älvsbyn

Det blir fokus på två kvinnliga dramatiker när minnen dras fram ur en nött resväska i Älvsbyn på söndag. På internationella kvinnodagen gästas Älvsby folkhögskola av föreställningen som heter just "En gammal koffert".

Patrik Wiberg och Annika Olsson spelar tillsammans med Caroline Harrysson upp historier skrivna av två kvinnliga dramatiker i föreställningen "En gammal koffert".

Patrik Wiberg och Annika Olsson spelar tillsammans med Caroline Harrysson upp historier skrivna av två kvinnliga dramatiker i föreställningen "En gammal koffert".

Foto: Urban Jörén

ÄLVSBYN2009-03-06 06:00
Två av förra seklets kvinnliga dramatiker får nytt liv i pjäsen "En gammal koffert". Den finländska författarinnan Maria Jotuni berättelser blandas med den danska författarinnan Helena Nybloms texter.
- Det blir sex olika scener. Vissa liknar rena pilsnerkomedierna medan andra är djuplodande och allvarliga, säger Annika Olsson som tillsammans med Caroline Harrysson och Patrik Wiberg framför pjäsen.
Aktuella ämnen
Båda dramatikerna skrev sina texter under första halvan av 1900-talet. Sen har regissören i nutid Gunnel Samuelsson bearbetat några av dem för att passa in i pjäsen. Men enligt Annika Olsson är mycket av handlingen lika aktuell i början av 2000-talet.
- Det är klart att vissa scener speglar dåtiden, men andra kunde lika gärna utspela sig i dag. Det handlar bland annat om kvinnor som valt fel och ser sig själva som offer, men som också kan vända och ta tag i sin tillvaro, säger hon.
Titeln till pjäsen kommer sig av rekvisitan som till stor del består av just en gammal koffert som varit över Atlanten två gånger.
- På ett sätt hämtar vi historierna ur den men den finns också med som en symbol över den tiden, säger Annika Olsson.
Turné i länet
På söndag är det internationella kvinnodagen och även om det är en man med på scen verkar mycket av teatern kretsa just runt kvinnor.
Är det en feministisk pjäs?
- Den är ju skriven ur ett kvinnoperspektiv. Även om författarna inte uttryckte de mest radikala åsikterna på sin tid är den ändå feministisk, säger Annika Olsson.
Efter föreställningen i Älvsbyn går turnén, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern, vidare till Boden och Arvidsjaur.
Fakta Maria Jotuni och Helena Nyblom
Maria Jotuni (1880-1943) var en finländsk författarinna som skrev med utgångspunkt i hembygden.
Hon koncentrerade sig på sina karaktärers inre liv genom monologer och dialoger. Hennes tragikomiska berättelser har relationer och kärlek som genomgående teman.
Hon ligger bakom verk som "Förhållanden", "Det gamla hemmet" och "Mannens revben".
Helena Nyblom (1843-1926) växte upp i Danmark men bosatte sig sen i Uppsala. Hon är känd framförallt för sina konstsagor där hon tilläts fantisera fritt.
Nyblom var mest produktiv under sina senare år. Mellan 1900 och 1910 skrev hon sex pjäser, bland annat "Hämnd" och "Det ringer".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!