Nu spelar Margareta dockteater på heltid

I år firar Chapp-å-Clack, Norrbottens enda dockteaterföretag, 10-årsjubileum. - Från och med nu ägnar jag mig åt teaterverksamheten på heltid, berättar upphovskvinnan Margareta Offermann. I veckan gästade hon förskolan i Klöverträsk med "Råttan bjuder på picknick".

Att se och höra Margareta Offermann spela dockteater är som att kliva in i en tredimensionell sagobok med ljud.

Att se och höra Margareta Offermann spela dockteater är som att kliva in i en tredimensionell sagobok med ljud.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2008-05-17 06:00
I närmare 30 år har Margareta Offermann arbetat som förskollärare i Älvsbyns kommun, de senaste åren på småbarnsavdelningar.
- Jag vet inte hur många gånger vi stått och vinkat av de större barnen när de skulle på barnteater, vi och våra småttingar fick aldrig följa med, skrattar hon.
- Det var en av anledningarna till att jag bestämde mig för att börja förverkliga drömmen om att spela dockteater.
- Som förskollärare är det en särskild utmaning att fånga de allra yngsta barnens intresse, hitta rätt nivå och längd på sagoberättandet. Ganska snart märkte jag att dockor var ett bra hjälpmedel att hålla koncentrationen på topp, förklarar Margareta Offermann.
Stimulera språket
Att jobba med "sagopåsar" i förskolan, det vill säga skapa teater tillsammans med barnen genom att plocka fram olika figurer ur en påse, är en beprövad metod som Margareta Offermann testat med stor framgång.
- En gång gjorde vi en egen version av "Rödluvan och vargen" med morötter. Vargens hemska tänder fixade vi med avklippta topz, berättar hon.
Drivkraften i Margareta Offermans arbete har alltid varit att kombinera sin yrkesmässiga kunskap om barns språkliga utveckling med olika metoder att stimulera språket. Därför var steget till att starta Chapp-å-Clack-teatern inte långt när hon väl kom på vilken saga hon skulle börja med.
- Jag valde "Vanten", en fri tolkning av en gammal folksaga, som har allt som behövs för att de yngsta barnen ska gilla den: Upprepningar, inslag av enkla kända barnvisor och rätt längd.
Bra recensioner
Sedan dess har repertoaren fyllts på med flera andra föreställningar, till exempel Potatisgrisen, Snuttefilten och Trollungen som fick önska. Manuset till den sistnämnda dockteatern är skrivet av författaren Gunilla Borén.
År 2000 fick Margareta Offermann bra recensioner när hon framförde sagan om trollungen på en internationell dockteaterfestival i Rovaniemi. Samma år tilldelades hon Älvsbyns kommuns kulturstipendium för sitt teaterarbete.
- Sedan tre månader tillbaka jobbar jag med företaget Chapp-å-Clack på heltid. Det bästa med det är att jag får fortsätta träffa barn och känna glädjen över att de lever sig in i berättelserna. Förhoppningsvis bidrar teatern också till deras språkutveckling på ett positivt sätt, säger den 62-åriga dockteaterägaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!