Efter en del undersökningar skickade Karin ett fotografi av sitt tyg till Malmö stadsteater för att få reda på mer om det, men det dröjde hela fem år innan svaret kom. Då visade det sig att mönstret är ritat av Vicke Lindstrand och handtryckt av Elsa Gullberg, två välkända konstnärer vilka var som mest verksamma under mitten av 1900-talet. Dessa designade tyget till just Malmö stadsteaters invigning, men Elsa ska ha blivit så förtjust i mönstret att hon lät trycka det i en större mängd än den beställda. Vid en köprunda i Stockholm inhandlades så detta tyg för att tjäna som ridå på Teaterbiografen i Älvsbyn.
Färgade i tvättmaskinen
Då biografen efter många år skulle rivas hamnade tyget i antikaffären där Karin fick syn på det.- Varken jag eller John, affärsägaren, visste riktigt vad det var. Jag blev förtjust i mönstret på tyget och bjöd 200:- för det, berättar Karin.
Vid köpet tyckte hon att längderna såg aningen malätna ut, och egentligen alldeles för starkt blå. Det var då 70-tal och den klara blå färgen var inte rätt i en inredningsstil där brunt och orange var på modet. Så Karin beslöt sig för att provfärga en våd brun i tvättmaskinen.
- Den blev helt förstörd!, säger Karin med ett skratt.
Tur var väl att hon inte färgade hela tyget på en gång. Vid en försäljning på Stockholms auktionshus för några år sedan såldes fyra våder för ett betydligt högre pris än vad Karin betalade.
Dold kosthistoria
För cirka 15 år sedan skänkte Karin ridån till Älvsby konstförening och Konstgården. Där har den legat hoprullad i många år innan specialtillverkade väggskåp sattes upp. I dag hänger draperierna på Konstgården i Älvsbyn, instängda i sagda skåp och endast framdragna vid högtidliga tillfällen. Att det finns en sådan stor bit svensk textilhistoria i byn har nog undgått många. Någon specifik utställning är inte heller planerad enligt konstföreningens ordförande Gustav Eriksson. Däremot kan det enligt honom bli tal om en liten förklarande text så att fler blir medvetna om vad dessa blå våder i konstsilke egentligen har för historia.Fotnot: Vicke Lindstrand (1904-1983) arbetade främst som formgivare av glas, keramik och textilier, men var även målare och illustratör.
Han samarbetade under flera år med Elsa Gullberg (1886-1984) som verkade som textilformgivare och designer. Hon startade ett företag som specialiserade sig på tyger i offentliga rum, så som Malmö stadsteater.