Kostymernas mor tillbaka i Storforsen

PRODUKTIV. En egensinnig mamma med mycket fantasi och stor uppfinningsrikedom grundlade Veronica Leos konstintresse i barnaåren. Ett intresse hon livnärt sig på i 55 år. Som kostymskapare även i Trolltagens nya produktion är den färgstarka finländskan på plats igen vid Storforsen.

Älvsbyn2007-07-13 00:00
När Veronica Leo lanserades som Trolltagens kostymskapare 1987 hade hon redan slagit igenom som frilansande illustratör på olika bokförlag i Stockholm.

- Det var så jag försörjde mig på 1970-talet efter att jag skilt mig och blivit ensamstående mamma med tre barn. Jag hade jobbat som professionell tecknare sedan 17-årsåldern och gått konstskola i Helsingfors, så yrkesvalet föll sig naturligt, säger hon.

Starkt påbrå

- Kostymtecknandet kom egentligen bara in som en parentes, men en väldigt trevlig sådan som jag jobbade med i över tio år. På den vägen blev jag bekant med Mats Isaksson och etablerade ett samarbete med honom. Vi gjorde baletten "Brudarnas källa" tillsammans.

Veronica Leo är född 1935 i Helsingfors.

- Jag växte upp med en frånskild mamma. När jag var fyra år bröt kriget ut. Ett av mina första minnen är att mamma gjorde leksaker av trä, det enda material man kunde få tag på under krigsåren.

- Som den allroundkonstnär mamma var lyckades hon på de mest fantastiska sätt klara vår försörjning. 1950 startade hon sin dockteater.

- Med allt jag fick med mig hemifrån kunde jag inte tänka mig något annat yrke än konstnärens.

Granna färger

1967 flyttade Veronica Leo till Uppsala "på grund av äktenskap", som hon uttrycker saken. Efter skilsmässan fortsatte hon sitt yrkesliv som bokillustratör.

- Barnboken "Sampo Lappelill" av Zackarias Topelius blev en succe. I den lyfte jag fram det samiska med granna, starka färger, som jag fortfarande föredrar att jobba med.

- Fast egentligen tycker jag att Topelius "Stjärnöga" är ännu vackrare. Den handlar om det utsatta barnet, ett tema som ständigt är aktuellt.

- När jag jobbade med den var mina egna barn inne i en period då de upplevde utanförskap. Trots att de var svensktalande blev de mobbade i skolan för sitt uttal.

Lidande folk

Trolltagen handlar om kampen mellan gott och ont, där det goda vinner som brukligt är i sagans värld. En symbolik man lätt kan översätta till verkligheten, bortsett från slutet.

- Trollen står för den mänskliga girigheten som rövar och förstör för andra, säger Veronica Leo och berättar om sitt engagemang i tibetanernas svåra livssituation. Tio gånger har hon besökt Dharamsala i norra Indien.

- Där har Dalai Lama sin exilregering efter Kinas ockupation. Det är fruktansvärt att övriga världen inte låtsas om vad som hänt och fortfarande sker på grund av kinesernas maktövertag.

Nu befinner sig dock Veronica Leo i Storforsen för att som vanligt ansvara för kostymerna i Trolltagen, denna gång med en helt ny avslutning.

Nya dräkter

- Mats Isaksson och jag är mycket nöjda med de nya dräkterna. Vi har haft väldigt roligt när vi jobbat med den nya produktionen, säger hon.

- Avslutningen kan inte beskrivas, den måste ses och upplevas. Det ska bli spännande att höra publikens reaktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!