Älvåkraskolans teaterprojekt är unikt på flera sätt. Dels för att det genomförts årligen sedan början av 1990-talet, dels för att det handlar om en fullständig teaterproduktion, där eleverna jobbar med allt "från ax till limpa", det vill säga scenografi, kostymer/masker, ljud och ljus, marknadsföring, dokumentation, plus själva agerandet på scen. Under årens lopp har svensklärarna, som drog igång projektet från början, fått hjälp av fler och fler ämneslärare, så att det i dagsläget knappt finns någon skolpersonal som inte är engagerad. För några år sedan testade man att sätta upp en föreställning i form av en musikteater. Det föll i god jord och sedan dess är skolans musiklärare också i högsta grad involverade i teaterprojektet.
Känt kärleksdrama
I år har avgångsklasserna på Älvåkraskolan valt att sätta upp samma föreställning som 2001: En moderniserad version av Romeo och Juliet, Shakespeares kända kärleksdrama från medeltiden. I teaterprojektets version utspelar sig handlingen på 1980-talet. Släktfejden mellan huvudpersonernas familjer är översatt till ett bråk mellan discofolket och proggarna.- Vi har aldrig haft så många elever som vill stå på scen som i år, ett tecken på att det här med musikteater verkligen slagit igenom, säger projektledare Niclas Lyckander, till vardags SO-lärare på skolan.
- Scenmusiken har också fått till följd att det behövs fler elever som jobbar i de andra projektgrupperna, bland annat på ljudsidan för att kunna mixa instrumenten.
Ny regiassistent
Nytt för i år är att teaterprojektets trofaste regissör Tommy Berg fått assistans av en uppskattad kraft utifrån: Johnnie Jensen, som jobbar halvtid åt KRIS, Kriminellas revansch i samhället. Han är utbildad skådespelare vid Malmö scenskola och råkade av en slump få höra talas om teaterplanerna.- Det var i samband med att vi ute på Älvsbyskolorna och informerade om KRIS som kuratorn nämnde att det finns ett speciellt teaterprojekt på den här skolan, berättar Johnnie Jensen.
- Jag tog kontakt med projektledningen och frågade om jag fick hjälpa till och på den vägen är det.
Efter drygt en månads repetitionsarbete är Johnnie Jensen klart imponerad, både över Älvsbyns satsning på teaterprofilen och engagemanget bland eleverna han jobbar med.
- Helt fantastiskt! Alla går in för projektet till 100 procent. Det handlar om 64 scener i fem akter, så det är inget man övar in på en kafferast, konstaterar han.
"Ruggigt bra"
Den inhoppade regiassistenten får mvg av skådespelarna.- Han är kul, dansk och cool, säger Sebastian Berg och får medhåll av Kajsa Berglund:
- Det märks att Johnnie har jobbat på scen. Han är ruggigt bra. Man lär sig att improvisera på ett helt nytt sätt genom honom. Vi blir bättre och bättre, säger hon.
Den 4 april är det premiär för Romeo och Juliet i Forums teatersalong.