Hobert vill tillbaka till Norrbotten

"En enkel till Antibes" bygger på Richard Hoberts egen relation till sina föräldrars avstannade förhållande. Regissören är tillbaka med sin första film på fem år och han vill redan spela in nästa film i Norrbotten.- Här fanns allt filmen behövde, säger han.

Rebecca Ferguson spelar Georges (Sven-Bertil Taubes) hemjälp Maria i Richard Hoberts senaste film. Hon brottas med en destruktiv relation till sin pojkvän och tänker lura gamlingen på pengar för att starta ett nytt liv. På onsdagen fanns de på plats i Älvsbyn där delar av filmen har spelats in.

Rebecca Ferguson spelar Georges (Sven-Bertil Taubes) hemjälp Maria i Richard Hoberts senaste film. Hon brottas med en destruktiv relation till sin pojkvän och tänker lura gamlingen på pengar för att starta ett nytt liv. På onsdagen fanns de på plats i Älvsbyn där delar av filmen har spelats in.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-09-29 06:00

"En enkel till Antibes" hade smygvisning på inspelningsorten Älvsbyn i går. Filmen handlar om änklingen George (Sven-Bertil Taube) som sticker söderut för att försonas med personer från sitt förflutna och med förhoppningen att träffa kvinnan han en gång valde bort i Frankrike.

Samtidigt vill Georges barn lura in honom på ett äldreboende och roffa åt sig huset och pengarna. Med på sin resa har han hemhjälpen (Rebecca Ferguson) som också försöker utnyttja honom för egen vinning.

Filmen skruvas ännu hårdare när begravningsentreprenören (Torkel Petersson) kommer in i bilden, men berättelsen återspeglar en känslomässig likgiltighet som förstörda familjerelationer skapar samt möjligheten att börja om på nytt.

Händelse ur Hoberts liv
Historien bygger på förhållandet mellan Richard Hoberts föräldrar. En relation där två människor hamnade i en återvändsgränd utan de rätta känslorna. När Richard Hoberts mamma dog kom det fram att en annan kvinna hade varit den stora kärleken, men att pappa valde att hålla ihop familjen när mamma blev med barn.

- Svaret på gåtan varför det var så märkligt hemma. Den pusselbiten fick jag 40 år efteråt, säger Richard Hobert, 59.

Han funderade länge över sin pappas val och som filmskapare plockade han fram händelsen för att ge det en andra chans.

- Jag förstod att den här situationen finns i många familjer.

Skriver personliga manus
Hobert tar ofta situationer från sitt eget liv, lägger till fantasi och skriver manus. Han berättar för PT att han vill göra personliga filmer, men att han inte låter det bli privat.

- Jag vill skapa berättelser man bär med sig ut ur biografen. Att filmen fortsätter att finnas kvar i huvudet. Därför är det inte jobbigt, det är faktiskt alldeles nödvändigt, säger han.

I filmen färdas karaktärerna från Luleå vidare till Älvsbyn med vyer över Vistträsk, Vidsel och Fällforsen. Att förlägga inspelningen i Älvsbyn har inneburit ett stort uppsving för bygden, berättar kommunalrådet Bill Nilsson (S).

Filmskaparna besvarar känslorna.

- Jag har spelat in filmer på många ställen runt om i Sverige. För min egen del har jag aldrig blivit så väl bemött någon gång i någon kommun, säger producenten Håkan Bjerking som också arbetat med "Isdraken" som spelades in i Älvsbyn.

Polis blev skådespelare
Förutom kända miljöer syns flera ortsbor i statistroller. En som fått ta en större plats är områdespolisen Anna-Karin Berggren i Älvsbyn. Hon spelar en av poliserna som leder letandet efter den försvunne George.

- Otroligt intressant och spännande att möta dessa underbara människor, säger hon.

I verkligheten var Sven-Bertil Taube borta flera år från vita duken innan han dök upp i Richard Hoberts tv-film "Ålder okänd" (1991). Regissören sökte en starkt manlig karaktär med en sympatisk sårbarhet och hittade i samma veva Taube i ett gammalt bildarkiv.

- Han var väldigt förvånad när jag ringde. "Jag trodde inte att ni kom ihåg att jag var skådespelare", sa Taube.

Ett färdigskrivet manus
Värvningen var ett genidrag och insatsen i Hoberts nästa film, "Händerna" från 1994, gav Taube en guldbagge och vips hade han inlett en ny rosad bana i svensk film. På senare år har han dykt upp i bland annat "Arn - tempelriddaren" och i "Män som hatar kvinnor".

Richard Hobert är nöjd med Norrbottens varierade inspelningsplatser och han har ett ännu hemligt färdigskrivet manus som han vill filmatisera här om Filmpool Nord går in som finansieringspartner. Konkurrensen är tuff (läs separat artikel) och det är ännu oklart om det går hem.

- Här fanns allt filmen behövde med vattendrag, skogar, vidder, allt inom ett rimligt avstånd, säger han om "En enkel till Antibes".

FAKTA: En enkel till Antibes

Änklingen George (Sven-Bertil Taube) har fått nog av sin hemhjälp Maria (Rebecca Ferguson) som stjäl hans saker och sina vuxna barn (Dan Ekborg, Malin Morgan) som försöker sälja hans hus och komma över pengarna.

George bestämmer sig för att överraska dem med ett motdrag som får alla att rannsaka sina liv. Förföljd av sitt förlutna packar han väskan och reser söderut mot sin dröm.

Richard Hobert, gift med skådespelerskan Lena Endre, har skrivit manus och regisserat filmen som spelades in sommaren/hösten 2010 i Luleå, Älvsbyn samt i Antibes i Sydfrankrike.

Filmen får biopremiär i morgon, fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!