Filmfebern har slagit till i Älvsbyn

PT 4 juli 1995. En vägkrog i rustik stil timras upp i bussgarage på industriområdet. Samtidigt byggs en kuliss av vägkrogen med bensinmack upp vid trevägskorsningen i Grundsel, fyra mil utanför Älvsbyn. Folkets hus i Korsträsk blir mötesplats för ett 70-tal upprörda och förbittrade älgjägare.

Högkvarter. Filminspelningen är en hel liten industri, som genererar en hel del jobb även lokalt. Veronica Öberg, Älvsbyn och Sara Öhman, Vidsel, som här flankerar inspelningsledaren Francy Suntinger, har båda fått jobb i "filmhögkvarteret".

Högkvarter. Filminspelningen är en hel liten industri, som genererar en hel del jobb även lokalt. Veronica Öberg, Älvsbyn och Sara Öhman, Vidsel, som här flankerar inspelningsledaren Francy Suntinger, har båda fått jobb i "filmhögkvarteret".

Foto: Piteå-Tidningen

Älvsbyn2017-10-16 13:53

Startskottet för århundradets filmhändelse i Älvsbyn närmar sig.

Förberedelserna är i full gång sedan en månad tillbaka. Om tre veckor, i samband med Rallarsvängen, startar inspelningarna.

– Det ser rörigt ut. Och det är rörigt just nu. Men när det är dags ska allting klaffa, lovar Francy Suntinger, produktions- och inspelningsledare när PT hälsar på i högkvarteret, som är inrymt i f d Televerkets lokaler.

Det är tusen och en saker som ska fixas innan kamerafolket och skådespelarna intar scenen. inte minst handlar det om att hitta de rätta miljöerna.

– Just den biten sätter vi stor vikt vid, säger Francy.

Som exempel kan folkan i Korsträsk tjäna. Den duger fint för själva jägarmötet, men exteriört får det bli bygdegården i Nystrand som bättre passar in i bilden.

Francy kommer för övrigt direkt från dramatiska institutets produktionsledarutbildning. Filmen blir hennes elddop.

– Spännande, tycker hon.

Det handlar förstås om filmen "Jägarna".

Manus och regi: Kjell Sundvall, Älvsbysonen som gjort stor lycka som regissör.

Vem minns inte husvagnsfilmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" och bakom sig har han också produktioner som Rosenbaum, Snoken, Rederiet med flera.

Nu har han förlagt inspelningen till sin bardoms hemkommun, som sakta men säkert är på väg att drabbas av filmfeber.

Älvsbyn håller på att förvandlas till ett Hollywood med filmfolk krypande lite varstans i buskarna.

Filmprojektet skapar också en hel del sysselsättning lokalt. Ett tiotal arbetslösa byggare och hantverkare har fått jobb med vägkrogen och två tjejer assisterar på produktionskontoret.

När inspelningen dra igång behövs det också en mängd statister. De flesta räknar man med att få gratis i samband med Rallarsvängen, men speciella statister kommer dessutom att engageras för vissa jägarroller.

Hittills har också alla förberedelser gått friktionsfritt.

– Det tackar vi kommunen och många andra inblandade. Vi har verkligen blivit väl bemötta, säger Joakim Hansson, en av två producenter.

Huvudperson i filmen är Erik, polis i Stockholm, spelad av Rolf Lassgård.

Efter ett skottdrama bestämmer han sig för att flytta hem till sin bror Leif och söker därför en ny tjänst i Norrland, där han är uppväxt.

Väl hemma hyllas han som en hjälte, men det roliga tar snart slut. hans hårda polisattityd går inte hem – man kommer inte från Stockholm och talar om för folk hur dom ska elva sina liv här uppe.

När Erik börjar nysta i en jakthärva, där flera av hans gamla vänner är inblandade, blir det riktigt obehagligt.

Filmen slutar i ond bråd död och en gård som sticks i brand.

Det blir dock ingen filminspelning och 'n Västal-Ragnar i Muskus, som funnits med i bilden.

Miljön filmteamet till sist fastnade för är en gammal obebodd Norrbottensgård i Pålmark, mellan Altersbruk och Norrfjärden.

Gården får dock inte brännas ned. Det får fixas på annat sätt.

Fortfarande återstår dock en del olösta frågor. En kyrka som miljömässigt smälter in i handlingen saknas, likaså en polisstation.

– Men det grejar sig. Vi har ett antal kyrkor att välja på och en polisstation går ju snabbt att smälla upp, säger filmproducenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!