Flyktingar och invandrare som kommer till Luleå och dess närområde är alltid välkomna till Internationella körens musikaliska möten i gymnasieskolans lokal Lärkan i Luleå – vare sig man sjungit förut eller ej. Hälften av de runt 35 vokalisterna är "gammel-Lulebor", som körens grundare och dirigent Monica Åslund säger om invånare som bott länge i staden, kanske i generationer. Övriga består av nyanlända från flera olika länder i världen. Så har det varit sedan Röda Korset tog initiativ till bildandet av kören för sex år sedan.
Allmängiltigt
För att forma det nu aktuella konsertprogrammet började Monica Åslund med att be koristerna skriva om ett avgörande ögonblick i livet, och ett barndomsminne. Hon kontaktade också Sanna och Sten Kjellman från Göteborg, som hon samarbetat med i många år på olika sätt.
– De är vana vid att jobba med musik och folk från andra länder. Sten Kjellman har sysslat mycket med haitiska musiker. Vi tre byggde upp texterna musikaliskt, samtidigt som körmedlemmarna fick vara med och komma med förslag, Monica Åslund.
Resultatet är en konsert med nyskriven och annan musik från olika delar av världen. Ord och toner visar på alla människors gemensamma längtan att känna tillhörighet och gemenskap, enligt Monica Åslunds beskrivning.
– Alla människor bär på en önskan att bli sedda, hörda och förstådda. Därför lovar jag att konserten blir en härlig upplevelse med stor igenkänningsfaktor, säger hon.
Hemlängtan
Att konsertprogrammets innehåll skulle bli så högaktuellt som det är just nu visste ingen för ett år sedan.
– Vi hoppas att vi kan beröra publiken och öka medvetenheten om det internationella Sverige vi lever i. Många olika språk är representerade i programmet, säger Monica Åslund.
Förutom att leda kören spelar hon piano under konserterna. Sten Kjellman spelar slagverk och saxofon och Sanna Kjellman är sångsolist och slagverkare. Andreas Eriksson, gitarrist och basist från Piteå medverkar också. Han är en av Monica Åslunds lärarkollegor på Luleå gymnasieskolas estetiska program.
En av de nya låtarna har en annan Pitebo skrivit. Hon heter Pia Andersson och är lärare på Strömbackaskolan.
– Sången heter "Slå rot" och handlar om längtan att få känna sig hemma var helst man befinner sig. Om att få vara där det känns tryggt. Sista refrängen går ut på att "bli kvar här", säger Monica Åslund.
Debut-produktion
Hon har aldrig ångrat att hon svarade ja på Röda Korsets förfrågan att bilda kören för sex år sedan.
– Jag fortsätter gärna att leda kören, uppdraget är rikt på många olika sätt. Vi har hittat en väg att mötas utan ord, musiken öppnar rum som kan vara svåra att nå annars.
Av och till har Luleå internationella kör haft medlemmar utanför Luleå och snart ansluter en grupp nyanlända från Piteå som anmält intresse att få vara med. På grund av den nu aktuella turnén har medlemsantalet varit konstant en tid, annars är kören ovanligt flexibel på den punkten.
Att Luleå internationella kör ger konserter utanför Luleå är inte vanligt på grund av tidsbrist, men den här gången har ett turnéstopp gjorts även i Boden efter premiären i Luleå. Första och senaste gången kören gästade Piteå var under Festspelen för två år sedan.
– Vi har uppträtt med rockgruppen Acne från Luleå, folkmusikerna i Jord och Pajala Tatawin från Tornedalen, samt medverkat på olika festivaler och liknande.
– Men vi har aldrig gjort en helt egen föreställning förrän nu och den resan har varit stor och viktig, säger Monica Åslund med glädje och stolthet i rösten.