Dansare drillas på folkhögskolan

Klassisk balettmusik från gymnastiksalen övergår till ett betydligt hårdare breaksound när man närmar sig kapellet. Just nu dansas, svettas och stretchas det i hela Älvsby folkhögskola under Dans i Nords årliga läger. I år har 80 tjejer och killar från hela landet samlats i Älvsbyn.

Piteborna David Wikman, Julia Bergstedt, Mattias Johansson och Eliza Brännmark testar flera olika stilar under lägret.

Piteborna David Wikman, Julia Bergstedt, Mattias Johansson och Eliza Brännmark testar flera olika stilar under lägret.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-07-03 06:00

Festspel i Pite älvdalInne i det vanligtvis lugna kapellet kämpar ett stort gäng tjejer och killar med att lära sig breakdance-moves.
På den fasttejpade gummimattan snurras, hoppas och stampas det under Jussi Sirviös ledning.
Kan sin sak
Jussi Sirviö är en av de professionella danspedagoger som drillar de unga dansarna i en vecka.
- Att få chansen att träna för lärare som verkligen kan sin sak drar hit väldigt många deltagare. Jussi är en av världens bästa breakare, exempelvis, säger Jouni Vesa, en av lägrets ledare.
Prima lärare
Dans i Nords läger går i år för sextonde gången på Älvsby folkhögskola.
Många av ungdomarna återkommer år efter år för att träna för de nationellt- och internationellt kända dansarna. I fjol var det ett 40-tal deltagare men i år har siffran alltså fördubblats.
Fyra dansstilar gäller: Balett med prima ballerina Aurora Werberg, modern nutida dans med Danielle Diertz, streetdance med Jakob Isaksson och så då breakdance med Jussi Sirviö.
- Det är skönt att komma hit och bara lära ut och koppla bort jäktet från Helsingfors ett tag, säger den sistnämnda som är lägerlärare för tredje året.
"Hålla igång"
I myllret av dansanta ungdomar, många från Stockholm, hittar PT en Pitebo. David Wikman är en av de få killar som sökt sig till lägret och han deltar för andra året.
- Det är kul att få prova på nya stilar och skönt att hålla igång över sommaren. Jag sysslar helst med modern dans men det är bra att ha teknik från exempelvis baletten också.
Till hösten ska han flytta till Lund för att gå på ett dans-och musikalgymnasium. Men han tror ändå att han kommer återvända till lägret en tredje gång.
Uppvisning
Från början hölls lägret i samband med Trolltagen, där ungdomarna hade en uppvisning och i vissa fall var med i baletten. Men även om Trolltagen uteblir i sommar så kommer allmänheten ändå få njuta av deltagarnas färdigheter.
Efter nära sex timmars dans per dag, plus en hel del dansande på kvällarna, visar de upp sig på söndag under en slutproduktion på folkhögskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!