Chalmersspexet gjorde comeback i Älvsbyn

Tre timmar av sång, dans och spex var vad studenterna på Chalmers bjöd på när de gästade Älvsbyn. Årets pjäs återberättade historien om den grekiska halvguden Herakles – eller Herkules som han ofta kallas.

Chalmersspexet Bob spelade årets pjäs Herakles i Älvsbyn under söndagskvällen.

Chalmersspexet Bob spelade årets pjäs Herakles i Älvsbyn under söndagskvällen.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-01-25 23:25

Förra året lockade Nybyn IK hit Chalmersspexet Bob till sitt 70-årsfirande genom Nybysonen Erik Hardselius som spelade Bellman i pjäsen med samma namn. På söndagskvällen var Erik och hans Chalmersvänner tillbaka i Älvsbyn med årets spex Herakles. Pjäsen berättar Herakles väg från en dödlig halvgud till en odödlig gud. Erik Hardselius spelar rollen som Hebe, allt i allo-gudinnan som tröttnat på att passa upp de andra gudarna.

En älskad slav

Berättelserna om Herakles är ofta storslagna och på film är det få som stoppar hans framfart. Men någon muskulös actionhjälte fick vi inte se i Chalmers version. Eurystheus, kungen av Knossos och son till guden Hera, slavar runt Herakles med den ena uppgiften efter den andra samtidigt som han stör sig på att hans tjänare får folkets kärlek. Tillsammans med sin mamma gör han allt för att smutskasta Herakles och vinna tillbaka folket. Den romerska studenten Cicero däremot, han gör allt för att bygga upp Herakles namn.

En förfinad legend

Han har kommit till Grekland för att skriva ett hjälteepos om halvguden och han har inga problem med att krydda historien en aning. En annan som håller Herakles om ryggen är krigets och vishetens gudinna Athena. Hjältarnas beskyddare har ofta ett finger med i spelet när det gäller legenden om Herakles. När Herakles ska utföra sitt tolfte och sista uppdrag – att hämta den trehövdade vakthunden Kerberos från dödsriket – bestämmer sig både kung Eurystheus och hans mamma Hera, Cicero och Hebe för att följa.

Dör som en hjälte

De får även sällskap av Oraklet i Delfi, sierskan som fungerar som länk mellan gudar och människor. I dödsriket är det guden Hades som bestämmer, vilket gör att den förtrollning som gjort Erik Hardselius rollfigur Hebe osynlig för människor upphör. De båda fattar tycke för varandra, och när Hebe får veta att Herakles är en halvgud bestämmer hon sig för att döda honom så att de ska kunna se varandra även utanför dödsriket. Men det blir i stället kung Eurystheus och Hera som dödar honom. När det visar sig att Herakles återuppstår som en gud blir de rasande – och inte blir det bättre av att Cicero och Athena får det att se ut som att Herakles dog som en hjälte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!