- Redan som liten täljde jag mycket och under tiden i Sunderbyn inriktade jag mig på tredimensionellt skapande, säger han.
Vårsalongen har funnits sedan 1921. Enligt Liljevalchs hemsida vill man visa upp "andra konstnärskap än de som vanligtvis ingår i institutionernas och gallerivärldens medvetande".
Förra året skickade 1 500 konstnärer in ansökningar, och 121 av dem fick medverka i utställningen.
En jury väljer ut verken, utan att veta vem skaparen är.
- Det blir mer demokratiskt och en rättvis bedömning av konsten i sig, utan att namnet på konstnären spelar roll, säger Arvid Tuuri.
I tisdags åkte han till Stockholm för att lämna in sin skulptur "Ladislav" på Liljevalchs. Den är gjort i keramik och föreställer ett aningen skevt hus med en hög lyktstolpe utanför. Ytan är oxiderad och ger ett mörkt, smutsigt intryck. Just fascinationen för hus syns ofta i Arvids konst.
- Ursprunget till det kommer från Berlin. Jag har regelbundet rest dit sedan jag var liten och har minnesbilder av trasiga husfasader på bakgårdar och brandväggar som är helt kala, utan ett enda fönster.
Nu bor han tillfälligt hemma igen innan vidare konststudier väntar. Men i Älvsbyn är hans skapande tämligen okänt.
- Jag har ställt ut på en byadag i Arvidsträsk där jag spikade upp foton på en lada. Men det är den enda utställning jag haft här efter skolan.
Arvidsträsk i all ära, men den kommande vårsalongen får nog räknas som den största framgången hittills i den unga Älvsbykonstnärens karriär.