Ambrosia tar medeltiden till Norrbotten

Med gamla instrument, klanger och kläder vill medeltidsensemblen Ambrosia återskapa en del av en svunnen värld. Just nu är de på turné i Norrbotten och bjuder på musik från 1200- och 1300-talets Sydeuropa. Och temat? Kärlek.

Förutom musik blir det också dans under berättelsen om den franska prinsessan och slottsherrens kärlek. Ambrosia består av Ida Höög, Malena Frööjd, Per Nord och Anders Renberg.

Förutom musik blir det också dans under berättelsen om den franska prinsessan och slottsherrens kärlek. Ambrosia består av Ida Höög, Malena Frööjd, Per Nord och Anders Renberg.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN h2008-07-23 06:00
Fyra musiker från spridda delar av Sverige har just kommit till Norrbotten med flöjter, ocarinor och trummor i högsta hugg. Med start i kväll drar de på sig sina tidsenliga kläder och spelar flera hundra år gammal musik i
kyrkor runt om i länet.
- Vi började spela lite medeltidsmusik tillsammans på Ingesunds musikhögskola för åtta år sedan. När jag sedan var på medeltidsveckan i Visby samma år kom jag hem full med inspiration och noter. Från det har vi spelat, främst i mellersta och södra
Sverige, säger Malena Frööjd.
Gruppen Ambrosia består av Malena Frööjd, Ida Höög, Per Nord samt Anders Renberg.
Hjärta på tallriken
Föreställningen "Los Set Goys" byggs upp kring musiken som berättar historien om olycklig kärlek mellan den franska prinsessan Isabelle de Valios och slottsherren Gui de Thourotte.
- Personerna är verkliga även om de levde i olika århundraden. Så vi har fört ihop dem i en uppdiktad kärlekssaga, berättar Ida Höög.
- Först trodde vi att vår version var grym, men nu i efterhand har vi insett att historien är
värre. Det finns rykten om att Guis hjärta blev uppätet av hans ovetande älskarinna då hennes make ville hämnas hennes otrohet, fortsätter Malena Frööjd.
Enligt europeisk historieräkning pågick medeltiden från Roms fall till 1400-talet, vilket är ett tidsspann på nära 900 år. Att musiken däremellan hann ändras flera gånger är ingen tvekan. Men Ambrosia har riktat in sig på klanger från 1200- och 1300-talets Frankrike och Italien.
Älvsbybo på hemmaplan
- Det finns sångmelodier nedskrivna och sedan arrangerar vi stämmor efter det. Vi är inte ute efter att låta exakt som
musiken gjorde då, för det kan man inte riktigt veta. Men det ska låta medeltid och det ska låta bra, säger Anders Renberg, som är uppväxt i Lillkorsträsk utanför Älvsbyn.
"Svänger det?"
Det klurigaste, men kanske också det friaste, jobbet i ensemblen verkar slagverkaren Per Nord ha.
- Eftersom rytmer inte noterades under den tiden så lyssnar jag på nutida folkmusik från områdena och skapar passande slagverk till vår musik utifrån det. Men grundregeln är ändå: Svänger det? Är svaret ja är det bra, säger han.
Förutom många olika slags trummor och tamburiner består en stor del av instrumenten av flöjter och andra blåsinstrument som ocarinor i lera. I kväll spelar gruppen i Hortlax och i morgon är det Älvsbyn som gäller innan turnén går vidare norrut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!